Siyaset Rejim değil, onların kimyaları değişiyor

Rejim değil, onların kimyaları değişiyor

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mevcut parlamenter sistemin Cumhuriyet’in kurulduğu 1923’ten bu yana sürekli problem olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “16 Nisan’da sandığa gideceğiz... Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak zorundalar” dedi

Rejim değil, onların kimyaları değişiyor

Başbakan Binali Yıldırım, “16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Bu bir referandum. Neyin referandumu bu? Cumhuriyet kuruldu parlamenter sistem. Parlamenter sisteme 1923’ten bu tarafa bir bak, sürekli problem. Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak mecburiyetindeler” dedi.
Yıldırım dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni’ne katıldı. Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:
CANINA OKUDUK: Terör örgütünün Güneydoğu’da yaptığı hendekler ve tahribatlar nedeniyle insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Biz onların canına okuduk, hepsini o şehirlerden çıkardık. Şimdi dışarıda da onlara hayat hakkı yok. Hangi delikte olursa olsunlar bulup çıkarıyoruz. Şimdi aralarında ne konuşuyorlar? ‘Aman bu referandumda evet çıkarsa biz bittik’. Biteceksiniz, başka yolu yok.
20 MİLYARLIK YATIRIM VAADİ: Bu alçak terör örgütü, gençlerin gelecek umudunu kararttı. Onlara, dağdan, ölümden başka hiçbir şey vaat etmedi. Ama şimdi o gençler, gerçeği gördüler ve gelecek planlarını yapıyorlar. 23 ilimize özel bir kalkınma projesi uyguluyoruz. Bu 23 ilde bugüne kadar müracaatlarda 20 milyarlık yatırım vaadinde bulundular.
1923’TEN BU YANA PROBLEM: 16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Sanki ölüm kalım meselesi. Sanki genel seçim oluyor. Öyle bir şey yok. Seçimi daha 1 Kasım’da yaptık. Seçim falan yok. Bu bir referandum. Neyin referandumu bu? Şimdi mevcut sistem, Cumhuriyet kuruldu parlamenter sistem. Parlamenter sisteme 1923’ten bu tarafa bir bak, sürekli problem. Bir, zayıf iktidarlarda. İkincisi de Cumhurbaşkanı seçiminde. Cumhurbaşkanı seçilecek, milletvekillerine seçtirmiyorlar. Kim seçecek? Ankara’da gözükmeyen ortaklar var.
‘DEVLETİN BEKÇİSİYİZ’ DEDİLER: Uzun bir seçim kampanyası döneminden sonra tek başına iktidar olma şansını yakaladık. Ancak Ankara’ya geldiğimizde birileri bize “Hoş geldiniz, biz sizin yeni ortaklarınızız” dedi. ‘Siz kimsiniz, biz sizi hiç görmedik?’ dediğimizde ise, ‘Bizi göremezsiniz biz bu devletin bekçileriyiz, siz yanlış yaparsanız biz düzeltmeye memuruz’ yanıtını aldık. Kim verdi size bu yetkiyi? Cevap yok. Öyle diyenler Ak Parti iktidarında gereken cevabı aldılar. 27 Nisan Bildirgesi, hemen iade ettik. Olmadı, 17-25 Aralık. Olmadı kapatma davası. Olmadı ve en son 15 Temmuz.
ARTIK YAĞMA YOK: Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak mecburiyetindeler. Ama bunların böyle bir derdi yok. Çalışıp çabalayarak iktidar olmak diye derdi yok. ‘Ömürleri boyunca terlemeden, yorulmadan ya ihtilaller öncesi ya ihtilal sonrası iş çıkarmışlar. Artık yağma yok, davetsiz misafirlere geçit yok.

‘Araçlara kara kutu konulacak’

Rejim değil, onların kimyaları değişiyor


Başbakan Yıldırım, törenin ardından Etimesgut’taki Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi’ne geçti. Cuma namazı öncesi esnaf ziyareti yapan Yıldırım, Ahi Evran Camii önünde gazetecilerle sohbet etti. Yıldırım, “Görüştüğünüz Şaşmaz esnafı size neler söylüyor?” sorusu üzerine, “Şaşmaz esnafı, ‘Bizde hiçbir şey Şaşmaz’ diyor. Tabii burası oto sanayi sitesi. Altyapıyla ilgili talepleri var. Sigorta konusunda da bir takım sıkıntıları var” dedi. Yıldırım, şunları kaydetti: Sigorta primlerinin yüksekliği, kaza yapan araçlara belirli sınırlamalar getirilmesi. Bunlara bakacağız, gözden geçireceğiz. Genel olarak zaten sigorta primleri çok daha yüksekti. Geçen yıl düzenleme yaptık, yüzde 25 geriledi ancak halen yüksek geliyor. Bunun yolu sadece aracı sigorta etmekle olmuyor. Uçaklardaki, gemilerdeki gibi karakutu konacak. Bu karakutu ne yapacak? O aracın bütün seyahatinde ne oldu, ne bitti, hız aşımı, trafik kuralı ihlali var mı? Bunlar kaydediliyor. İşin sonunda açılı bakılıyor herkes kusuruna göre hasarın bedeline ortak oluyor. Öyle olunca da fiyatlar düşüyor.”
‘Bu bir af değil’
Yıldırım, namazın ardından cami önünde kendisini bekleyen vatandaşları selamladı, ‘Evet’ desteği istedi.
Yıldırım, terör ve cinsel istismar suçları dışında kalan mahkumların, cezaları 10 yılın altındaysa 1 ay kapalı cezaevinde yatıp açık cezaevlerine geçebilmeleri düzenlemesinin “af” olmadığını kaydetti. Yıldırım, “Terörle mücadeleden dolayı cezaevlerinde yer sıkışıklığı var. O yüzden organize suçlar, terör suçları, istismar gibi önemli suç grupları dışında disiplin suçlarına benzer suçları işleyen ve bundan hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar. Burada cezanın süresi değişmiyor cezanın şekli değişiyor” dedi.