Dünya Rejim İdlib’e bildiri atıyor

Rejim İdlib’e bildiri atıyor

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye ordusunun İdlib’e olası saldırısını engellemek amacıyla diplomatik temaslar devam ederken, Şam rejiminin uçaklarla kente broşürler atarak halktan destek istediği belirtiliyor

Rejim İdlib’e bildiri atıyor

Suriye ordusunun, Türkiye sınırındaki İdlib bölgesine yapmayı planladığı kapsamlı operasyon için hazırlıklar sürerken, operasyonu önlemeye yönelik Türkiye’nin diplomatik temasları devam ediyor. Bölgede olası bir savaşın engellenmesine yönelik İran ve Rusya ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuç elde edilirken, Şam rejimi, uçaklarla İdlib’e broşür atarak, bir operasyon düzenlenmesi halinde halkın destek olmasını istedi.

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya ve İran’ın, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamasına rağmen Suriye rejiminin İdlib’e kapsamlı saldrı hazırlığı yapması bölgede yeni bir krizi tetiklerken kentte yaşayan binlerce aile, göç endişesi yaşamaya başladı. Konuyu görüşmek üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara’ya geleceği bildirildi. 13-14 Ağustos’ta yapılacak görüşmelerde, Şam rejiminin olası İdlib operasyonunun kapsamlı olarak ele alınacağı öğrenildi.

Lavrov’un ziyareti öncesi ise İran’dan bir heyet Ankara’da ağırlandı. İran Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Mahmud Vaizi ile Çavuşoğlu görüşmesinde, İdlib’e yönelik harekâtın önlenmesine yönelik İran’ın Suriye rejimi üzerinde baskıyı artırması istendi.

Haberin Devamı

Göç dalgası

Birleşmiş Milletler (BM), ise İdlib’e yönelik Esad yönetiminin operasyon yapması halinde binlerce kişinin bölgeden göç edebileceği uyarısını yaparken, Türkiye’den sınırlarını açık tutmasını istedi. BM yetkilileri, olası bir İdlib harekâtının 2.5 milyon kişinin evlerini terk ederek Türkiye sınırına akın etmesine yol açabileceğine dikkati çekti.

Şam rejiminin İdlib harekatının engellenmesine yönelik Türkiye’nin girişimlerinin de sonuç vermeye başladığı bildirildi. BM’nin Suriye danışmanı Jan Egeland, Türkiye, Rusya ve İran’ın, Suriye’de muhaliflerin son kalelerinden biri olarak görülen İdlib’de savaş çıkmasını engellemek için “ellerinden geleni yapma” konusunda anlaştığını açıkladı. Açıklamada, “Çatışmasızlık bölgesinde gerginliğin tırmanmasını önlemek için Rusya, Türkiye, İran, Suriye hükümeti ve silahlı muhalif gruplar arasında yoğun bir diplomatik hareketlilik var” denildi.

‘Uzlaşmaya katılın’

Tüm engelleme girişimlerine rağmen Suriye ordusunun, İdlib sınırında kapsamlı operasyon için hazırlıklarını tamamladığı ifade ediliyor. Bu kapsamda, Türkiye’ye yakın muhalif grupların denetiminde olan bölgelere rejim tarafından havadan broşürler atıldı. Bölgede yaşayan halktan yardım istenen Broşürlerde, “Savaşta sona geliniyor. Sizi bir çok Suriyeli gibi yerel uzlaşma anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz. Suriye ordusu ile işbirliğiniz sizi militanlar ve teröristlerin yönetiminden kurtaracak, sizin ve ailenizin yaşamını koruyacak” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Öte yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporunda, İdlib’in güneybatısına rejimin takviye güçler sevk ettiğini İdlib’in Cisr eş-Şugur kasabasının top ve roket ateşi ile hedef alındığı da belirtildi. Top atışlarının, “Bombardıman, rejimin bölgeye yönelik olası saldırısına hazırlık” amacı taşıdığı anlamına geldiği bildirildi.

Rejim ordusunun Şam kırsalı ve Dera’da kontrolü sağlamasının ardından Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz ay Rus haber ajansına verdiği röportajda, bir sonraki hedeflerinin İdlib olacağını açıklamıştı. 2017’de çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye ise rejim güçlerinin İdlib’e operasyon düzenlemesine karşı çıkıyor. İdlib’deki bazı bölgelerin kaderinin ise Türkiye ve Rusya arasında sağlanacak olası bir anlaşmaya bağlı olacağı ifade ediliyor.