Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Rekabetçi Sektörler Programı’nı açıkladı. 405 milyon euro kaynaklı programın yeni döneminde; imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ae-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler desteklenecek.

Programın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, kırk üç ilde bölgesel rekabet gücünü arttırmak amacıyla destelenen projelere, 565 milyar euro mali kaynak aktarılmıştı. Yeni program, seksen bir ilimizi kapsayacak. Yeni dönemde, sanayide ve üretimde verimliliğin arttırılması ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine de önem veriliyor.

Hedefler

Programın hedeflerive temel kapsamı şöyle:

Haberin Devamı

Sanayi alt yapısının geliştirilmesi.

KOBİ’lerin küresel piyasalardaki rekabetçiliğin arttırılması.

Yaratıcı enstitülerin altyapısının desteklenmesi.

KOBİ’lerin finansmana erişiminin desteklenmesi ve finansal araçların çeşitlendirilmesi.

Ar-Ge ve yeniliğin ticarileştirilmesi.

Teknoloji transferinin teşvik edilmesi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin desteklenmesi.

Radikal dönüşüm

Dar katılımlı basın toplantısında Bakan Faruk Özlü TÜBİTAK’ta radikal bir dönüşümün gerçekleştirilmesi ve genel karar mekanizmalarının sadeleştirilmesi konularına önem verileceğinden bahsetti.

Halen, çok geniş katılımlı olarak gerçekleştirilen kurullardan karar çıkarılması zaman alıyor. Doğal olarak bir işin çok sahibi varsa sahibi yok demektir.

Öte yandan, Ar-Ge desteği sağlayan yaygın birçok kurum bulunuyor. Kamuda kırk sekiz araştırma enstitüsü var ama ortaya ne çıktığı tam belli değil. Örneğin; Ankara Şap Enstitüsü ne iş yapar bilemiyoruz.

Sayın Bakan ayrıca özel sektördeki araştırma faaliyetlerinin devletle paralel olması halinde daha verimli sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı. Halen Ar-Ge’ye yapılan harcama 6.3 milyar doları buluyor ama beklenilen fayda elde edilemiyor.

Bu konudaki ana yapı yıl sonuna kadar tamamlanacak. 2017 yılı içinde ise, araştırma enstitülerinin üzerine tek tek gidilecek ve düzenleme yapılacak.

Bakan ayrıca aşağıdaki konulara vurgu yaptı:

Haberin Devamı

Sınırlı kaynağımızı tahsis edeceğimiz sektörlerin bilimsel olarak belirlenmesinin gereği.

Başkalarına akıl satmaya başlamadığımız müddetçe gelişmiş ülkelerle olan açığımızı kapatamayacağımız gerçeği.

Bu önemli konudaki diğer görüşlere yarınki yazımda yer vereceğim.