Rekortmen sofrayı kuran ekip

1515 çeşit mezenin bir masaya konulmasıyla gelen dünya rekorunda, Türkiye’de görev yapan 90 aşçı çalıştı. Ekibin temsilcileri eğer yemekleri meze ile sınırlı tutmasalardı 10 bin çeşidi geçebilecekleri iddiasında


Rekortmen sofrayı kuran ekipRekortmen sofrayı kuran ekip

Pelin Çini

Geçen cumartesi Yeni Rakı firması Kuruçeşme Arena’da Bi’ Büyük Fest adında günübirlik bir festival düzenledi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında düzenlenen etkinliğin en önemli özelliği ise 1515 adet mezeyle dünyanın en çok çeşitli açık büfesi rekorunun kırılmasıydı.
Tüm Aşçılar Federasyonu’na (TAF) üye şeflerin hazırladığı 1515 meze rakı şişesi şeklindeki 35 metrelik bir masada sergilendi ve Guinness World Records’un Türkiye temsilcisi hakem Şeyda Subaşı Gemici’nin onayıyla rekor kırılmış oldu.
Bu lezzetli rekorun kırılmasında emeği geçen isimlerle bir araya geldik. Yeni Rakı ürün müdürü Nejat Çiftçi, TAF başkanı Yalçın Manav, Türkiye Milli Aşçılar Derneği’nde yöneticilik yapan şefler Gökhan Tufan ve Ümit Yüksel bize 1515 mezenin hikayesini anlattılar. Guiness hakemi Şeyda Subaşı Gemici ise Guiness Rekorlar Kitabı’na girmenin inceliklerinden bahsetti.


“Bu tatmalık değil, bakmalık bir masaydı”
Neden dünyanın en çok çeşitli açık büfesi rekorunu kırmak istediniz?
Yalçın Manav: Türkiye
flora açısından çok zengin bir memleket. Baharatlarımız, bitkilerimiz dillere destan. Başka ülkeler mutfaklarıyla övünmeyi iyi biliyorlar. İtalya’ya ya da Fransa’ya bakarsanız bunu görürsünüz. Biz ne yemeklerimizi ne de içkimizi sahipleniyoruz. Bu rekorla biraz olsun ön plana çıkarmış olduk.

Hangi mezelerin yapılacağına nasıl karar verildi?
Gökhan Tufan: Tüm Aşçılar Derneği’ne üye şefler bu projede aktif olarak görev aldı. Yaklaşık
90 şef çalıştı. Kimi malzemelerin toplanmasından, kimi kesimden, kimi de sofra düzenlemesinden sorumluydu.
Ümit Yüksel: 1515 ciddi bir rakam ama sadece meze değil de ara sıcak, başlangıç ve ana yemekli bir büfe hazırlasaydık, rakamı rahatlıkla 10 bine çıkarırdık. 

Tadımdan bahsedelim. 1515 mezeyi kimler tattı?
Gökhan T.: Ümit şef ve ben. Zor olmadı, zaten kokusundan ve görüntüsünden anlıyoruz sonucu. Arada beğenmediklerimiz oldu tabii. Onları listeden çıkardık.

Peki ya festival katılımcıları? Onlar da tadabildiler mi?
Gökhan T.: Ne yazık ki hayır. Çünkü hazırlanması üç gün aldı. Haliyle bazıları bozuldu. Servis edilmeleri riskli olurdu.
Ümit Y.: Bu tadılmak için değil de izlenmek için yaratılmış bir masaydı. Tabakları sabah dizmeye başladık, sanıyorum beş saat falan sürdü. Tüm mezelerin altına Türkçe ve İngilizce olarak isim ve içerik etiketleri konuldu. 


“En duygulandığım rekor 525 kişilik zeybek dansıydı” 

Guiness World Records’un Türkiye temsilcisisiniz ve hakemlik yapıyorsunuz. Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?
Bu işi tesadüf eseri buldum. 30 yaşına kadar Almanya’da yaşadım. Turizm okumuştum. Yedi sene önce de eşimle Türkiye’ye dönme kararı alınca Antalya’ya geldim. İnternette bu iş ilanı ile karşılaşıp CV’mi yolladım. Dört gün sonra İstanbul’a çağırdılar. Mülakat sonunda “Seni istiyoruz” dediler.  

Guinness hakemlerinin ortak özellikleri nelerdir?
Hakemlik tarafsızlık demek. Sahneye babam çıksa rekor kıramazsa “Git, bir daha denersin” der yollarım. 

Türkiye’de çok rekortmen var mı?
Olmaz olur mu? Altı ay boyunca Türkiye’deki Forum Alışveriş Merkezleri ile ortak bir projeler yürüttük. Bunlarda rekorlar kırıldı. En hızlı erkek manken giydirme, en hızlı kadın manken soyma, en çok yastık kılıfı geçirme gibi. Türkiye rekortmen bir ülke. Guinness’in veri tabanında çok Türk var.

Şahit olduğunuz rekorlardan aklınızda en çok yer edeni hangisi?
Denizli’de dünyanın en büyük bornozu rekoru kırıldı. Sonra Mersin’de dünyanın en büyük fiyat etiketi rekoru kırıldı. 
En duygulandığım rekorsa Aydın’da 525 kişi ile kırılan dünyanın en büyük zeybek dansı rekoruydu. 

Veri tabanı derken bildiğimiz rekorlar kitabından mı bahsediyorsunuz?
Rekor kırmanız kitaba gireceğiniz anlamına gelmez. Guinness’te rekorlar önce veritabanına girer, editörler kitaba hangi rekorların konulacağına karar verir.

Diyelim ki rekor kırmaya niyetliyim. Ne yapmam lazım?
Guinness’in sitesine girip kırmak istediğiniz rekoru belirtirsiniz. Size dört-altı hafta arasında geri dönerler. Cevap için beklemek istemiyorsanız da 400 pound yatırmanız gerekli. En geç altı gün için de cevabınızı alırsınız.

Diyelim ki her şey tamam...
O zaman size hakem isteyip istemediğinizi sorarlar, istiyorsanız da bir günlük bedeli 1000 pound. 

Hakem istemiyorsam?
İki tane şahidiniz ve tabii ki iyi bir kamera kayıt sisteminiz olmalı.  Sonra şahitler de akademisyen, avukat ya da doktor gibi mesleklerden seçilebiliyor.

Malzemeler özel olarak getirtildi, dev masa kuruldu
- Rekor denemesi için 1515 adet mezeyi hazırlayan ekibin başındaki Milli Aşçılar Takımının kaptanı Ümit Yüksel Sheraton Maslak’ın şefi, takımın ikinci kaptanı Gökhan Tufan ise Sheraton Ataköy’ün şefi ve yiyecek-içecek departmanının müdürü.
-Mezelerin hazırlanmasında Yılmaz ve Tufan’a 90 şef
eşlik etti. Mezeler için farklı bölgelerden malzemeler getirtildi. Edremit’ten zeytinyağı, Kayseri’den pastırma gibi...
-35 metre uzunluğunda,
8 metre genişliğinde ve rakı şişesi şeklinde dev bir masa tasarlandı. Mezelerin masaya yerleştirilmesi ise altı saat aldı.
-Festivalde unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatlarından hat, ebru ve Beykoz cam sanatından örnekler sunuldu.

Milliyet iPhone uygulaması yenilendi.
Daha hızlı, daha canlı, en güncel! Yenilenen Milliyet.com.tr iPhone uygulamasını hemen indir!
iPad’i unutmadık!
iPad’inize özel Milliyet.com.tr uygulamasını ücretsiz indirmek için tıklayın.



Yorum Yaz
20Yorum Başlığı:420Yorum: