Gündem Beyazperdede şenlik başlıyor

Beyazperdede şenlik başlıyor

03.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Film Festivali yarın akşam 34. kez sinemaseverlerle buluşacak. 200’ü aşkın filmin izleneceği festivalde açılışı Serrano’nun yönettiği ‘Hal ve Gidiş’ yapacak

Beyazperdede şenlik başlıyor


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali, yarın başlıyor. 19 Nisan’a kadar Akbank ana sponsorluğunda devam edecek festival bir kez daha zengin programla sinemaseverlere 200’ü aşkın film sunacak. Festivalin açılış töreni ise bu akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. Törende yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan’a festivalin Sinema Onur Ödülleri verilecek. Festivalin törenden sonra izleyiciyle buluşacak açılış filmi ise Ernesto Daranas Serrano’nun yönettiği ‘Hal ve Gidiş’ (Conducta).
20’den fazla bölüme sahip festivalde, ulusal yarışma, uluslararası yarışma, sinemada insan hakları yarışmasının yanı sıra bu yıl ilk kez ulusal belgesel yarışması da düzenleniyor. Zeki Demirkubuz başkanlığındaki ulusal jürinin değerlendireceği 9 film arasında, Tolga Karaçelik’in yönettiği ve bir gemide kalan altı erkeğin iktidar savaşlarını konu alan ‘Sarmaşık’, Emine Emel Balcı’nın dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan filmi ‘Nefesim Kesilene Kadar’ da bulunuyor. Jafar Panahi’nin yönettiği ve Berlin’den büyük ödül Altın Ayı ile dönen ‘Taksi’, Cannes’da yarışan ve ünlü modacının hayatını konu alan ‘Saint Laurent’, 1984 yılında madencilerin eylemine destek veren LGBTİ aktivistlerini konu alan ‘Pride’, festivalin ilgi gören bölümlerinden Akbank Galaları’nda gösterilecek filmlerden yalnızca birkaçı.
Ghobadi de geliyor
Festival kapsamında Metin Erksan’ın Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı, toprak mülkiyetini ve bir direniş hikayesini konu alan filmi ‘Yılanların Öcü’ de yenilenmiş kopyasıyla izleyiciyle buluşacak.
Festivalin bu yılki konukları arasında ‘Sarhoş Atlar Zamanı’ ile tanınan Bahman Ghobadi, ‘An Education’ın da aralarında olduğu filmlere imza atan yönetmen Lone Scherfig ve neslinin en parlak Alman yönetmenlerinden Christian Petzold bulunuyor. Festivalin bu yılki sinemaları ise Atlas, Beyoğlu, Rexx sinemaları, Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul Modern Sinema olarak sıralanıyor.