Rize RESTORANDA 100 YILLIK EŞYALARI TAVANDA SERGİLİYOR

RESTORANDA 100 YILLIK EŞYALARI TAVANDA SERGİLİYOR

11.04.2014 - 09:45 | Son Güncellenme:

Rize’nin Güneysu ilçesinde hizmet veren “Dört Mevsim Alabalık Tesisi” gelen müşterilerini şaşırtıyor. Yöreye özgü 100 yıllık eşyalar işyerinin tavanında sergileniyor.

RESTORANDA 100 YILLIK EŞYALARI TAVANDA SERGİLİYOR


Rize’nin Güneysu ilçesinde alabalık tesisi bulunan Bekir Çakmakçı, dedelerinden kalma yöreye özgü eşyaları ip yardımıyla işyerinin tavanına asarak sergiliyor. Aralarında, tuz ve mısır öğütme değirmeni, gaz lambaları, ayran yapmak için yayık, yük taşımaya yarayan sepet, radyo, bakır tas, güğüm, kara kovan gibi 100 yıllık eşyaların bulunduğu ilginç sergi vatandaşlar tarafından oldukça beğeni topluyor.

Haberin Devamı


Yaklaşık 15 yıldır Rize’nin Güneysu ilçesinde alabalık tesisi işlettiklerini söyleyen işletme sahibi Bekir Çakmakçı “İşletmemiz yöreye özgü bir mimari ile hizmet vermekte. İstedik ki gelen misafirlerimiz yine yörenize uygun tarihi değerleri burada görebilsinler. Bir asırlık eşyaları burada sergiliyoruz. Burada bir balta var bir asırlık. Evimize 100 yıl önce hizmet eden eşyaları burada görebiliyorsunuz. Bu merak bize çocukluktan beri var, eser antika merakı. Bu eşyaların bir kısmı babamın dedesinden kalma. Etraftan arkadaşlardan da temin ettiğimiz ürünler var. Eskiden lavabo falan yoktu, burada gördüğümüz el leğeni evimize misafir geldiği zaman onunla beraber ibrikle su döküyorduk. Misafir ellerini bu şekilde yıkıyordu. İşletmemizi ziyaret eden misafirlerimiz gördükleri eşyalar karşısında ilgilerini esirgeyemiyorlar. Herkes memnun telefonlarıyla bu ürünleri fotoğraflıyorlar. Şu an burada gördüğümüz ürünler yaklaşık 100 yıl önce bütün evlerde kullanılan araç ve gereçlerdi. Ama şu an çok daha modern eşyalar evlerimizde yer alıyor. Bu da bu ürünlerin farklılığını ortaya çıkartıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


İş yerinde çalışan Hakan Çakmakçı, gelen misafirlerin onlarca sorularına cevap vermeye çalıştıklarını söyleyerek; “İnsanlar bu eşyaları görünce merak içinde bize ne işe yaradıklarını soruyorlar. Bizde tarihi eşyaları onlara anlatmaya çalışıyoruz. Örneğin burada eskiden kullanılan süzgeçleri görüyorsunuz. Bunlar mesela makarna, pirinç ve mercimek yemekleri yapımında kullanılırdı. Şuradaki radyo aşağı yukarı 65 senelik var. İlk çıkan radyolardan biridir, tek kanal çekiyordu. Bu işletmenin sahibinin dedesi tarafından alınmıştır. Yeni sistemlere geçilince eski eşyalar hep atıldı. Şurada bir eşyamız var, boru gibi bununla eskilerde çok uzaklarda olan kişilerle haberleşmek için kullanılırdı. Hatta bununla ezan bile okunuyormuş. Bu eşyada yaklaşık 60-70 senelik var. Eskiden insanlar bununla haberleşirdi, şimdi herkes telefonlarla, facebooktan, haberleşiyor” dedi.

Yazarlar