Revizyon Burun Estetiği

Burun estetiği, insanımızın en çok yaptırdığı estetik operasyonlardan biridir. Ancak burun estetiği ameliyatlarının yüzde 10’unda revizyon (sekonder rinoplasti) işlemi, yani düzeltme için ikinci operasyon ihtiyacı doğmaktadır.

Hastaları revizyon burun estetiğine yönlendiren birçok neden bulunmaktadır.

Ameliyat sonrası ortaya çıkan burun şeklinin kişide memnuniyetsizlik yaratması,

Burnun orta kemikli kısmının fazla törpülenmesi sonunda çökmesi,

Yeterince desteklenmeyen burun ucunun zamanla düşmesi ya da aşırı dikleştirilmesi,

Haberin Devamı

Nefes alma problemlerinin devam etmesi ya da ortaya çıkması,

Burun deliklerinin karşıdan bakıldığında gereğinden fazla görünmesi,

Burun ucunun sağa ya da sola doğru eğri tasarlanması,

Kıkırdak ve kemik dokunun aşırı alınarak burnun aşırı küçültülmesi,

Kemerli bölgenin yeterince alınmaması,

Kaşlardan burun ucuna kadınsı kavis formunun oluşturulamaması,

Hatalı kaynayan burun kemiği ile birlikte şekil bozukluklarının oluşması,

revizyon burun estetiği operasyonlarının temel nedenlerini oluşturmaktadır.

İlk Burun Estetiği Ameliyatının Başarı Kriterleri

Revizyon burun estetiği ihtiyacının oluşmaması için birtakım kriterler vardır. Hastanın, burun yapısının sunduğu imkânlar ölçüsünde oluşturulacak yeni burun yapısıyla ilgili bilinçli olması, beklentisinin gerçekçi olması, ameliyat sonrası kalıcı memnuniyet açısından çok önemlidir. İkinci kriter ise doktorun bilgi ve tecrübesi. Bu iki ölçüt, ilk ameliyatın sorunsuz şekilde tamamlanmasında başrol oynamaktadır.

Ameliyat Sonrası Düşen Burun Ucuna Kıkırdak Nakli

Revizyon burun estetiği ameliyatı, ilk ameliyata göre daha zor olmakla birlikte, arzu edilen sonuçlar elde edilmektedir. Burun yapısını oluşturan, fonksiyonelliği ve estetik görünümü belirleyen temel dokular kemik, kıkırdak ve cilt yapısı, yani cildin kalınlığıdır. Bu yapıların uyumunun ilk ameliyatta yanlış planlanması en çok burun ucu düşüklüğü ve burun çökmesine yol açmaktadır.

Burun ucu düşüklüğü, burun estetiğini belirleyen en önemli bölge olan uç kısmın kıkırdak doku ile yeterince desteklenmemesi sonunda oluşur. Burun çökmesi ise kemik ve kıkırdak dokunun gereğinden fazla alınmasından kaynaklanmaktadır. Bu iki problemin giderilmesinde, doku yetersizliği sözkonusu ise kulak ya da kaburgadan kıkırdak nakli yapılmaktadır. Çöken burun sırtı tekrar onarılmakta, burun ucu yeterli kıkırdak doku ile desteklenerek düşme ortadan kaldırılmaktadır. Kıkırdak transferi aynı zamanda fazla küçülen burun yapısının, yüzle uyumlu hale getirilmesi için de kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kadın Burnunda İdeal Kavis Sekonder Rinoplasti ile Mümkün

Hala belirgin olan burun kemerinin varlığı, revizyon ameliyatı gerektiren bir başka kusurdur. Kemeri oluşturan doku, törpülenerek ideal forma kavuşturulur. Kadınlarda kavisli burun yapısı ideal olandır. Burun üst sınırından burun ucunu kadar olan kavis yeterince eğimli değilse revize burun ameliyatı ile bu sorun düzeltilmektedir.

Burun içi nefes alma kanallarında eğrilikler ve fazla burun eti hala varlığını koruyorsa bu deformasyonlara müdahale edilerek kanallar uygun açılara kavuşturulur ve sağlık açısından rahat nefes alabilen burun yapısı oluşturulur. Ayrıca burun kanatlarındaki asitmetriye müdahale edilerek uyumlu bir tasarım ortaya çıkarılır.

Haberin Devamı

Revizyon Burun Estetiği İçin Minör ve Majör Tedaviler

Revizyon burun estetiği (sekonder rinoplasti) için, ilk burun ameliyatından sonra en az 6 ay geçmesi gerekir. Çünkü burunda tam iyileşmenin görülmesi, kusurların net bir şekilde belirlenmesi önemlidir. Minör ve majör düzeltme operasyonlarından biri tercih edilir. Minör operasyonlar genellikle 30 dakikada tamamlanır. Örneğin burun sırtında çökme varsa, hastanın tercihine göre bu kısım dolgu işlemiyle planlanan görünüme kavuşturulur. Geçici ama konforlu bir çözümdür. Tekrar edilmesi gerekir.

Majör uygulamalar ise ortalama 3 saat ve üzeri sürebilmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilir. Çoklukla açık burun ameliyatı tekniği tercih edilir. Burundaki dokular fazla alınmışsa, kusurlu bölgelerin ideal formuna kavuşturulması için kıkırdak doku nakli yapılır. Şekil bozuklukları ve nefes almayı olumsuz etkileyen kusurlar giderilir.

Şişme ve Morarmak İlk Ameliyata Göre Daha Az

Her ne kadar ilk ameliyattan daha zor bir ameliyat olsa da iyileşme döneminde daha az morarma ve şişlik oluşur. Burundaki dikiş ve atel ilk hafta sonunda doktor tarafından alınır. Dudak ve burun etrafında ödem ve morlukların oluşması normaldir. Ancak geçici bir durumdur. Ameliyat sonrası ağrı hissi, ilaçlarla önlenir.

Hasta, 10 gün içinde işine dönebilmekte, 3 hafta sonra egzersiz yapabilmektedir. Gözlük kullanan hastalar 3. günden itibaren lens kullanabilir. 1 ay sonra da gözlük takabilir. Ancak gözlüğün hafif olmasına dikkat edilmelidir. Ödem ve morlukların geçmesi tam iyileşme süreçleri sigara kullanan hastalarda daha geç olabilmektedir.

6 Ay Sonra Tam İyileşme

Burnun tam olarak oturması, doğal görünümüne kavuşması için en az 6 aya ihtiyaç vardır. İlk ameliyatın başarısız olması, hastada haklı bir tedirginlik ve güvensizlik yaratsa da ikinci burun estetiği ameliyatından memnuniyet verici, yüze uygun, doğal burun şekli elde edilebilmektedir.

Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle,

Sağlık ve sevgiyle kalın…

www.tayfunturkaslan.com

Instagram://drtayfunturkaslan

Facebook://DrTturkaslan