Rinoplasti (burun estetiği) sonrası burun tıkanıklığı

Rinoplasti sonrası burun tıkanıklığı

Rinoplasti ameliyatı, nazoplasti, burun estetiği gibi isimlerle de anılır. Estetik bir operasyon olan rinoplasti, burun şeklini beğenmeyen, nefes alma sorunu olan kişilere kendi istekleri doğrultusunda yapılır. Bu ameliyata karar verecek olan kişilerin bazı endişelerinin olması son derece doğaldır. Nasıl ameliyat olacakları, ameliyatın sonucuyla elde edilecek olan burun şeklinden memnun olup olmayacakları, ameliyatın ardından yaşanabilecek sorunlar hakkında açıklayıcı bilgiler almak isterler. Hastalarda ameliyatın ardından meydana gelebilecek burun tıkanıklığı tarzındaki komplikasyonlar, operasyonun başarısız gerçekleşmesi şeklinde yorumlanabilir. Bunun nedeni rinoplasti ameliyatı sırasında burun şeklinin düzeltilmesinin burun fonksiyonlarına zarar vermemesinin sağlanmış olmasıdır. Bu tür sonuçlar hastalarda ikinci bir ameliyatı zorunlu kılar.

Haberin Devamı

Rinoplasti sonrasında burun tıkanıklığı yaşanmaması için ne yapılmalı?

Rinoplasti sonrasında bu tür sorunların yaşanmaması için, ameliyattan önce dikkatli bir çalışma yapılmalı ve ameliyat planının doğru yapılması gerekir. Burun şeklinde doğuştan kemerli yapıda, olması gerekenden büyük ya da küçük olması gibi sorunlar bulunabilir. Bu sorunların daha sonradan kaza, darbe gibi etkenler yüzünden de oluşması mümkündür. Burun fonksiyonları da bozulmuş olabilir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için ben burun muayenesini tüm ayrıntılarıyla yaparak olası komplike durumların önüne geçebilmekteyim.

Burun nefes almayı sağlayan, solunumla alınan havayı nemlendiren görevler üstlenmiştir. Burunda konkaların şişmesi, orta hatta yer alan kıkırdak yapıdaki eğrilik solunumu olumsuz etkiler. Kişinin düzgün nefes alamaması halinde, kalp hastalıkları, uyku problemleri, horlama gibi sorunlar gelişebilir. Bu etkiler kişilerin rinoplasti ameliyatı olmasını zorunlu kılar.

Rinoplasti ameliyatı burun gelişimini tamamlamış olan kişilere uygulanabilir. 17-18 yaşından önce bu ameliyatın yapılmasını herhangi bir zorunluluk bulunmuyorsa tavsiye etmiyorum. Operasyon burun şeklini değiştireceğinden, özellikle genç yaştaki kişilerde önemli bir değişim olarak algılanır. Bu sebeple kişilerin ameliyat sonucuna vereceği tepkiler doğru değerlendirilmeli, değişiklikleri kaldıramayacak kişilere ameliyat yapılmamalıdır.

Haberin Devamı

Operasyonu gerçekleştiren estetik cerrahın ameliyatın öncesinden başlayarak, ameliyat sırasında ve daha sonra öncelikle burun fonksiyonlarını dikkate almalıdır. Burun estetiği uzmanının burun anatomisi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olması, estetik algısının bulunması, burun fonksiyonlarını değerlendirmesi, sorunlarını düzeltebilmesi sayesinde rinoplasti başarısı yakalanmış olur. Rinoplasti sonrası burun tıkanıklığı gibi sorunlarla karşılaşmamak için, operasyonun kulak burun boğaz uzmanı ve plastik cerrah ile birlikte yapılması da yararlı olabilir. Operasyonun burun içinin ve burun dışının sorunlarını birlikte çözebilen bir estetik uzmanıyla yapılması operasyon sonucunda elde edilecek başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Rinoplasti planlaması sorunların gelişmesini önleyebilir

Rinoplasti ameliyatı hastalar tarafından tolere edilebilecek kadar rahat tamamlanabilir. Yapılan işlemler vücut içinde yapılmadığından, ameliyatın neden olduğu travma kolay atlatılabilir. Hastaların aynı gün içinde ya da ertesi gün taburcu edilmesi söz konusu olur. Ameliyatın etkilerinden olan morluk ve şişlikler kısa bir iyileşme süreci içerir. Operasyon kanama, enfeksiyon, sızıntı gibi komplikasyonlardan daha az etkilenir. Bu etkiler hastalar açısından daha kolay atlatılmış olur. Ancak ameliyatın planlamasını yapacak olan burun estetiği uzmanı açısından durum böyle değildir.

Ameliyattan sonraki sorunların gelişmemesi, bunların önlenmesi açısından planlamanın en iyi şekilde yapılması gerekir. Burun yapısında olan tüm dokulara işlem yapıldığından, sonradan neler gelişebileceği önceden öngörülemez. Dokuların vereceği tepkiler önceden kestirilemez. Bu yüzden rinoplasti diğer estetik operasyonlara göre daha zor bir süreci içerir. Normalde estetik ameliyatlarda hemen netice alınsa da, rinoplasti ameliyatında sonuçlar için en az 6 ay beklenmelidir. Burunda tam iyileşme olmadan, sonuçlar değerlendirilemez. Ameliyat öncesinde ve ameliyatta tüm çalışmalar özenle yapılmalı ve burun tıkanıklığı gibi sorunların oluşmaması için gereken yapılmalıdır. Rinoplasti sonrası sorunlar olursa, sadece burun yapısını düzeltecek revizyon ameliyatı yapılabilir. Bu nedenle ameliyattan önceki planlama oldukça değerlidir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Site: http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/