Rinoplasti ile ilgili sorulmuş sorular

Rinoplasti nedir?

Burun estetiği de denir. Estetik amaçla, burun dış şeklinin değiştirilmesidir.

Rinoplasti fiyatları hangi aralıktadır. Burun estetiği fiyatları, yapan doktora ve hastaneye göre değişir. Hastanenin kalitesi fiyatı direk etkiler. Biz, hastalarımıza paket fiyat uyguluyoruz. Yurtdışından gelen hastalara, farklı rinoplasti fiyatı uygulamıyoruz.

Rinoplasti ameliyatı izle mek doğrumu?

Bazılarınız, bu ameliyatın her şeyini öğrenip, cerrahları on göre araştırmak istiyor. Böyleyseniz bu ameliyatı izle mekte mahsur yok. Ancak bir çok kişiyi, ameliyat videosu izlemek, rahatsız edebilir. Bu çelişkiyi, ben de çok düşüyorum. İnternette binlerce rinoplasti videosu var. İsteyenlerin bu videolara ulaşması çok kolay. Google yada youtube a “open rhinoplasty”, yada “closed rhinoplasty” yazın ve videoları inceleyin. Ancak sizi baştan uyarıyorumJ

Haberin Devamı

Ben bu videolardan çok fazla izledim ben bile izlerken kötü oluyorum çünkü bu nasıl estetik ameliyat diyorum L. Bu nedenle kongreler için çektiğim ameliyat videolarından bazılarını koymak istiyorum. Çünkü benim ameliyatımın izlediğiniz videolarla alakası yok. Ne kadar şeffaf olmak gerekli hala kararsızım. Tahmin ediyorum, 1-2 yıla kadar her doktor örnek ameliyatlarından internete koyacak ve hastalar bu videoları da izleyip karar verecek.

Rinoplasti sonrası zor bir süreçmidir?

Sonrası yapan cerrah bağlıdır. Burun estetiği sonrası morarma kader değildir. Morarma nadiren olur. Hafif şişlikler ile bu ameliyat atlatılabilir. Morluğu ve şişliği minimuma indirmek için, özel ek teknikler kullanıyoruz. Ameliyattan sonra hiloterm yada soğuk uygulama yapmıyoruz, çünkü gerek kalmıyor. Bazen hastalarımız, hemşirelerden buz istiyorlar. Hemşireler, Barış Bey buz tedavisi istemiyor diyorlar J

Septoplasti nedir?

Septum, burnun orta kıkırdağıdır. Eğriliği nefes problemi yapar ve burun dışında şekil bozukluğu yapar. Septoplasti, rinoplastinin bir parçasıdır. Son yıllarda kıkırdak koruyucu septoplasti önce çıkmaktadır. L septoplasti denilen, septumun önünde ve altında 1 cm kıkırdak bırakıp, kalan kıkırdağı alma ameliyatı, yerini sadece fazlalıkları alıp, eğrilikleri düzeltip yerinde bırakma teknikleri, ön plana çıkmaktadır. Çünkü, burun estetiği dünyanın en zor estetik ameliyatıdır. Her zaman revizyon ihtimali düşünülerek, septum kıkırdağı yerinde bırakılması daha mantıklı olacaktır.

Haberin Devamı

Rinoplasti sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Burnunuza darbe almayın yeterJ

Burun estetiği sonrası masaj yapmalımıyım?

Rinoplasti sonrası masaj tartışmalı bir konu. Kıkırdak hafızası dışında masaj vermiyorum.

Burun estetiği nasıl yapılır?

Genel olarak iki şekilde yapılır. Kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti. Açık rinoplasti yapması daha kolay ama şişlikler daha uzun sürüyor. Kapalı teknik daha zor ama hızlı iyileşiyor ve iz kalmıyor. Ben iki tekniği de kullanıyorum ancak, primer rinoplastiyi her zaman kapalı, sekonder rinoplastiyi yarısı kapalı yarısını açık teknik ile yapıyorum.

Burun estetiği resimleri nizi nasıl görebilirim.

Türkiye’de medyada, öncesi sonrası resim paylaşmak, hastanın izni dahi olsa yasak. Yasak olmamasını tercih ederim. Ben hastanın, cerrahın daha önce yaptığı ameliyatlardan örnekler görmesi taraftarıyım. Doktorunuz ile sizin estetik zevklerinin benzer olup olmadığını ancak böyle anlarsınız. Ofisimizde yüzlerce burun estetiği öncesi sonrası bulunan bir ipad imiz var ve hastalarımız bunları inceler.

Haberin Devamı

Burun estetiği sonrası burnum da alçı olacak mı? Ne kadar süre kalacak ?

Evet burun estetiği ameliyatınızdan sonra burnunuz da plastik bir alçı olacak. Alçı burnunuzun formunu korumasını ve ödem kontrolünü sağlıyor. Alçınızı 7-10 Gün sonra çıkartıyoruz.

Ameliyattan önce sakal tıraşı yapmalı mıyım ? (erkek hastalar için)

Evet, ameliyattan önce tıraş olmanız gerekir. Ameliyatınızdan önce yüzünüzü dezenfektan solüsyonlar ile temizliyoruz. Bu temizliğin etkin olabilmesi için yüzünüzde kıl olmaması gerekir.

Ameliyattan sonra uyku pozisyonum nasıl olmalı?

-Ameliyattan sonraki bir hafta yatağınızda 45 derecelik bir açıyla sırt üstü pozisyonda yatmanızı öneriyoruz. Bu yüzünüz de ve burnunuz da oluşabilecek şişlikleri en aza indirmek için en uygun pozisyondur. Sırtınıza iki, üç yastık desteği ile uygulanabilir.

Burun estetiğinin bir mevsimi var mı? Hangi ay olmam daha uygundur?

Burun estetiğinin bir mevsimi yoktur on iki ay boyunca ameliyatımızı gerçekleştirebiliyoruz.

Burun estetiği sonrası burnuma masaj yapmam gerekir mi?

Özellikle önerilmediyse ameliyattan sonra masaj yapmaya gerek yoktur.

Burun estetiği sonrası spor yapabilir miyim? Ne zaman?

Burun estetiği sonrası doku iyileşmesi bir süreç gerektirir. İlk birinci ayınızı tamamladıktan sonra hafif egzersizler ile spor yapmaya başlayabilirsiniz. Profesyonel sporcuların, özellikle takım sporu yapanların burnuna herhangi bir darbe gelmemesine dikkat etmeleri gerekir. Yüzme sporu yapanlar için havuz suyuna girmek için en az iki ay beklemelerini öneririm. Deniz suyu için bu süre bir aydır.

Burun estetiği ameliyatını olduktan ne kadar süre sonra cilt bakımı yaptırabilirim?

Ameliyat sonrası birinci ay kontrolünüzden sonra cilt bakımı yaptırabilirsiniz. Yağlı ve kalın bir cilt yapınız var ise gözeneklerinizi açmak ve ciltte oluşan kızarıklıkları gidermek için cilt bakımı faydalı olacaktı

Burun estetiği öncesi tasarım (imaging)yapıyormusunuz?

Her zaman. Ben tasarım yapmadan ameliyat yapamam. Tasarımı öncelikle kendim sonra sizin için yapıyorum. Ne kadar kemik alacağım, ne kadar kaldıracağım, yeni burun yüze ne kadar uyumlu olacak, çeneye yanağa, alına ek müdahale gereklimi gibi kararları bilgisayar üzerinden karar veriyoruz.

Dr. Barış Çakır

www.bariscakir.com