Dünya Riyad-Tahran hattı gergin...

Riyad-Tahran hattı gergin...

11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan ile İran arasındaki demeç yarışı devam ediyor. İki ülke arasında kalan Lübnan’daysa, Riyad’da istifa eden Başbakan Hariri’nin ülkeye dönmesine yönelik çağrılar artıyor

Riyad-Tahran hattı gergin...

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkesinin son dönemde İran ile yaşadığı gerginliğe ve bölgesel gelişmelere dair Amerikan CNBC televizyonuna açıklamalarda bulundu. Cubeyr, Riyad’ın Tahran’la karşılıklı direk çatışma içine girmek istemediğini, ancak ülkesinin İran’a ambargo uygulanmasını arzu ettiğini söyledi. Cubeyr, cumartesi günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a Yemen tarafından fırlatılan balistik füzeye ilişkin olarak da “Füze, geçen 22 Temmuz’da Yenbu vilayetine atılan İran yapımı füzenin bir benzeriydi” dedi. Füzenin Yemen’e gizlice getirildiğini, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı askeri uzmanlarca monte edildiğini ileri süren Cubeyr, “Bu uzmanlar Suudi Arabistan’a yönelik saldırıyı koordine ettiler ve füzeyi kullananlara eğitim verdiler” ifadesini kullandı. Suudi Arabistan’a füze fırlatılmasının bir savaş nedeni olduğunu dile getiren Cubeyr, İran’la direk bir çatışmaya girmeyi arzulamadıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

‘Hariri ev hapsinde’

Cubeyr, yine İran’la gerilimi artıran bir başka mesele olan Lübnan’a ilişkin açıklamalarda da bulunurken, “Hizbullah, Lübnan sistemine el koymuştur. İran, Hizbullah ve benzeri silahlı örgütleri, Suriye’de olduğu gibi Hamas ve Husiler’i de kullanarak ülkelere hakim olmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Bu arada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, konuyla ilgili beklenen konuşmasını dün gerçekleştirdi. Nasrallah, Suudilerin Hariri’yi ev hapsinde tuttuğunu söyledi. Suudi Arabistan’ın Lübnan halkı ve Hizbullah’a savaş açtığını savunan Nasrallah, Riyad’ı halka yeni bir başbakan dayatma kararı almakla suçladı. Hariri’ye hakaret etmenin, tüm Lübnan halkına hakaret etmekle aynı anlama geldiğinin altını çizen Nasrallah, başbakana bir an önce ülkeye dönme çağrısı yaptı. İsrail’e de yüklenen Nasrallah, Suudi Arabistan’ın İsrail’i Lübnan’ı vurması için kışkırttığını söyledi.

Haberin Devamı

Lübnan içinde Hariri’nin istifasının yarattığı deprem ise devam ediyor. El Manar kanalına konuşan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “Başbakan Saad Hariri’nin istifa açıklamasını Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapması kabul edilemez” görüşünü tekrarladı. Avn, Suudi Arabistan’ın Lübnan Büyükelçisine, Hariri’nin ülkesine dönmesi gerektiğini de söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, Hariri’nin, Suudi Arabistan’da ev hapsinde olduğuna dair bir bilgilerinin bulunmadığı açıkladı, “Bildiğim kadarıyla Sayın Hariri serbestçe dolaşıyor” dedi.

Macron’dan sürpriz ziyaret

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) temaslarının ardından Suudi Arabistan’a geçen Macron, Prens Muhammed ile başkent Riyad’da görüştü. Macron’un sürpriz ziyareti, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin, Riyad’da, can güvenliğinden korktuğu için görevinden istifa ettiği şeklindeki açıklamasının ardından geldi. Macron, “Lübnan’daki istikrarın önemini vurguladığını” belirtirken Hariri ile “resmi olmayan temaslarda” bulunduğunu da sözlerine ekledi. Macron ayrıca, Suudilerin öncülüğündeki koalisyonun ablukaya aldığı Yemen’deki insani durumu da gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Servetlerini kaçırıyorlar

Suudi Arabistan’da prenslerin ve bakanların gözaltına alınmasına neden olan soruşturma sonrası ülkenin zenginleri varlıklarını yurtdışına çıkarıyor. Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre, varlık sahipleri nakit ve likit kaynakların Suudi Arabistan’dan diğer Körfez ülkelerine geçişi için çalışıyorlar. Gerekçe ise söz konusu kaynakların dondurulması ya da el konulması endişesi. Bugüne kadar dondurulan 1700 hesapta 800 milyar dolar olduğu ortaya çıkmıştı.