Geri Dön
Roald Dahl kimdir?

Roald Dahl kimdir?

Roald Dahl'ın adı Netflix sayesinde tekrar gündemde. Peki hakkında ne biliyoruz? Roald Dahl kimdir? İşte Roald Dahl hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Roald Dahl, dünyanın en önemli çocuk kitapları yazarlarından biri. 13 Eylül 1916'da Galler'in Llandaff kentinde dünyaya gelen Roald Dahl, Norveçli bir ailenin çocuğu. Yazarın yetişkinler için kaleme aldığı eserler de var. Birleşik Krallık'a bağlı Galler'in en önemli yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Dahl, 23 Kasım 1990'da hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Roald Dahl hayatı

1932 yılında üniversiteye gitmek yerine Kanada'nın doğusundaki Newfoundland'e yapılan bir keşif yolculuğuna katılan Dahl, daha sonra bir petrol firması için çalıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yazar C. S. Forester'la tanışan Dahl, ordudaki görevi esnasında başından geçen deneyimleri yazdı. Daha sonra başından aldığı bir darbe sonucu ordudaki görevinden ayrıldı.

Roald Dahl kitapları

Ordudaki görevinden ayrıldıktan sonra kendini yazmaya veren Dahl'ın ilk kitabı 1943 yılında yayımlandı. 'Gremlinler' adlı bu kitabından sonra pek çok kitap yazan Dahl'ın bu eserleri dünya çapında ses getirdi. 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası', 'Matilda', 'Bay ve Bayan Kıl' ve Koca Sevimli Dev' gibi kitapları pek çok dile çevrildi.

Haberin Devamı

Roald Dahl, yarattığı unutulmaz karakterler sayesinde popüler kültürün içinde kendine önemli bir yer edinmeyi başardı. Bunun en büyük sebeplerinden ikisi hiç kuşkusuz 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası' ve 'Matilda' adlı eserleri. Bu iki eseri de sinemaya uyarlandı. Danny DeVito'nun yönetmenliğini yaptığı 'Matilda' 1996 yılında gösterildi.

Roald Dahl ve Willy Wonka

Çikolata ustası Willy Wonka karakterini anlatan 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası', yazarın en popüler eseri. Bunun sebebi, tıpkı 'Matilda' gibi sinemaya uyarlanması. Tim Burton yönetmenliğinde çekilen 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası' 2005 yılında vizyona girdi. Filmde 'Willy Wonka' karakterini Johnny Depp canlandırdı.

Roald Dahl'ın çok sayıda kitabı Türkçeye çevrildi. Can Yayınları etiketiyle yayımlanan bu kitaplar 'Öptüm Seni', 'Oswald Amcam', 'Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü', 'Senin Gibi Biri', 'Dev Şeftali', 'George'un Harika İlacı', 'Kaplumbağa', 'Cadılar', 'Zürafa, Peli ve Ben', 'Büyülü Parmak', 'Yaman Tilki', 'Dünya Şampiyonu Danny' ve 'Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar' olarak sıralanabilir.

Roald Dahl neden gündemde?

Roald Dahl'ın adı son günlerde tekrar konuşulmaya başlandı. Bunun en büyük sebebi Netflix... Dahl'ın en önemli karakterlerinin, dünyanın en büyük dijital film ve dizi platformlarından Netflix tarafından tekrar yorumlanacağı ve bu karakterlerin bir animasyon dizisinde hayat bulacağı açıklandı.

Haberin Devamı

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler