İstanbul ROBOTLA AMELİYATLAR GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

ROBOTLA AMELİYATLAR GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

28.10.2014 - 10:18 | Son Güncellenme:

.

ROBOTLA AMELİYATLAR GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Cerrahinin geldiği en son nokta olan robotla ameliyatlar giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’de kamu ve özel hastanelerinde bulunan robotik cerrahi sistemleri ile üroloji ve kadın hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda ameliyat başarıyla yapılıyor.
Türkiye bu alanda, çevre ülkeler için de önemli bir ülke olarak gösteriliyor. Çok sayıda cerrah robotik cerrahi eğitimi için çevre ülkelere gidiyor. Acıbadem Üniversitesi tarafından hayata geçirilen Case, İleri Düzey Endoskopik / Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi sayesinde cerrahların robotik cerrahi sertifikası almak için yurt dışına gitmesine gerek kalmadı. KBB alanında da ilk eğitimler başarılı kadın cerrah Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan tarafından verildi.
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi, Prof.Dr. Fatma Tülin Kayhan, cerrahların robotik cerrahiye başlamadan önce hayvan ve kadavra üzrerinde eğitim görmeleri gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Kayhan, bu eğitimlerin şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Belçika’daki merkezlerden alındığını belirterek “Artık Case’in sağladığı altyapı ile ülkemizde de yapılabilecek. Biz de Kulak Burun Boğaz alanındaki ilk sertikifa prgramını gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız kurs sonrası sertifikalarını aldı.Cerrahlara robotik cerrahi eğitimi verilmesinin en önemli şartı, çalıştığı hastanede Da vinci cerrahi sistemi olmasıdır.Bu kurs aynı zamanda diğer ülkelerden meslektaşlarımızın da Türkiye’de eğitim almasını sağlayacaktır’’ dedi.
HEMEN KONUŞTURAN AMELİYAT
Prof.Dr. Fatma Tülin Kayhan, robotik cerrahiyle kulak burun boğaz ameliyatlarının hasta açısından önemli avantajları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Hastaların ağız yoluyla, ameliyata bağlı sekel ve fonksiyon kaybı oluşturulmaz. Kemoradyoterapi ihtiyacı azalır veya gerekmez. Robotla ameliyatlarda, solunum yolunu güven altına almak için trakeotomi adı verilen solunum yoluna delik açma işlemine gerek olmaz. Normal konuşma ve yutmaya ameliyattan hemen sonra veya kısa zamanda başlanır. Ameliyat sonrası dönemde ağrı çok azdır. Ameliyat sırasında kan kaybı çok az olur. Ciltte yara olmadığı için yara izi olmaz. İyileşme süresi çok kısalmıştır ve hastanede kalış süresi çok kısadır.’’
Prof.Dr. Fatma Tülin Kayhan; robotla kulak burun boğazda önemli pek çok ameliyatın yapıldığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Gırtlak, boğaz ve bademcik bölgesinin tümörlerinde ve uyku apnesinin cerrahi tedavisinde kullanıyoruz. 180’den fazla olguda robotik cerrahi uyguladık. Ülkemizde ve yurt dışında en deneyimli kliniklerden biriyiz.”