Gündem Robotlar yarışıyor

Robotlar yarışıyor

01.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin birçok şehrinden 120’nin üzerinde proje, Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki yarışlarda multikopterden mini sumoya 6 kategoride dereceye girmek için rekabet edecek

Robotlar yarışıyor

İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi’nin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği BAU Robotics Robot ve Proje Günleri başladı. Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü’ndeki yarışlara Türkiye’nin birçok şehrinden 120’nin üzerinde proje katıldı. Birbirinden farklı özellikleriyle görücüye çıkan robotlar 6 farklı kategoride kıyasıya yarışıyor.

‘Derece için geldik’

Her yaştan öğrenciye çalışmalarını sergileme ve robotlarını tanıtma imkânı veren yarışma Mini Sumo, Çizgi İzleyen, Arazi Robotları, Robot Savaşları, Multikopter ve Serbest Kategori olmak üzere 6 ayrı kategoride düzenleniyor. Yarışma detayları hakkında bilgi veren Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Mertcan Karaköse, “Mini sumo robotları bir çemberin içinde birbirini iterek düşürmeye çalışacak, multikopter robotlar havada kalarak balon patlatmaya çalışacak, arazi robotları çamur, toprak ve kum araziler üzerinde, savaş robotları da özel maddeden yaptığımız güvenli bir kafeste birbirleriyle belli kurallar içerisinde savaşacaklar. İstanbul hariç İzmit, Edirne, Bursa,

Balıkesir tarafından gelen öğrenciler var. Toplamda 120’nin üzerinde proje var. Bu yıl dördüncüsünü düzenliyoruz. Bir dahaki senelerde daha geniş kapsamlı olacak” diye konuştu.

Yarışmaya katılanlardan Ankara Akıllı Okul Yenilenebilir Enerji Bölümü 11. sınıf öğrencisi Alperen Karabulut, “Çizgi izleyen projemizi yarışmaya getirdik. Robot, beyaz çizgi üzerinde kendi kendine ilerliyor. Herhangi bir uzaktan kumandayla değil de altındaki sensörlerle beyaz çizgiyi takip ediyor. Projeyi Akıllı Okul’daki öğretmenlerimizle birlikte bir haftada yaptık. Buraya robotumuzu tanıtmak ve yarışmada derece almak için geldik” dedi.

Haberin Devamı

‘Drone yapmayıyeni öğrendik’

Edirne Bahçeşehir Koleji Anadolu ve Fen Lisesi öğrencisi Eren Yüzüak ise “İki senedir turnuvalardayım. Daha önce FRC, FLR, BLL turnuvalarına katıldım. BAU Robotics’e 2 yıldır katılıyorum. Geçen sene mini sumo yapmıştım. Bu sene arkadaşlarımla drone yapmak istedim. Bu senenin etkinliği balon patlatma. En kısa sürede balonları patlatan robot turnuvayı kazanıyor. 2 drone’la katıldık. Bu işlerle yaklaşık 2 senedir uğraşıyoruz ama drone yapmayı 1 ay önce öğrendik. Daha önce FRC’de devasa bir robot yaparak Türkiye 3’üncüsü olduk. Bu sene de yine kazanıp ABD’ye gitmeyi düşünüyoruz” dedi.

Yazarlar