Genel Sağlık Roka hangi bölgelerde yetişir?

Roka hangi bölgelerde yetişir?

24.09.2018 - 14:18 | Son Güncellenme:

Roka hangi bölgelerde yetişir? Sağlık üzerinde oldukça yararlı olan roka, halk arasında da merak konusu oldu. Peki roka hangi bölgelerde yetişir? Roka bazı ülkelerde salata olarak tercih edilirken bazı ülkelerde yemek olarak ta yapılabilmektedir.

Roka hangi bölgelerde yetişir

Rokanın faydaları nelerdir arayışı devam ediyor. İnsan vücudu açısından büyük yarar sağlayan roka ne şekilde tüketilir?

Haberin Devamı

Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir.

Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmekteydi. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de de kullanılır hale geldi.

Haberin Devamı

Roka (Eruca vesicaria) lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.

Yazarlar