Dünya Romanya Cumhurbaşkanı'ndan parlamentoya şok sözler!

Romanya Cumhurbaşkanı'ndan parlamentoya şok sözler!

07.02.2017 - 21:11 | Son Güncellenme:

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, hükümet karşıtı protestoların sürdüğü ülkenin "siyasi bir krizin" içinde olduğunu söyledi. Iohannis'in parlamento hakkındaki söylemleri dikkat çekti.

Romanya Cumhurbaşkanından parlamentoya şok sözler

Cumhurbaşkanı Iohannis, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Ülke krizde. Yüz binlerce insan sokaklarda gösteri yapıyor. Sosyolojik göstergelere göre, Rumenlerin yüzde 80’i ülkesinin yanlış yöne gittiğini düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Romanya'nın şeffaf bir hükümete ihtiyacı olduğunu dile getiren Iohannis, "11 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından bu duruma nasıl geldik? Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti büyük bir zafer kazandı fakat sonrasında Rumen toplumunun önemli bir kısmı ile karşı karşıya geldi. Seçim kampanyalarında vadettikleri şeyleri uygulamaya koymadılar." değerlendirmesinde bulundu. Iohannis, mevcut duruma rağmen ülkede erken seçimin gerekli olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının ardından açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti lideri Liviu Dragnea, Iohannis'in konuşmasının daha yapıcı, daha birleştirici ve istikrarlı olmasını beklediğini ifade ederek, "Ne yazık ki öyle olmadı." dedi.Erken seçime gerek bulunmadığı konusunda Cumhurbaşkanı Iohannis ile aynı fikirde olduğunu aktaran Dragnea, "Hükümetimizin iyi bir programı var. Bizi rahat bırakırlarsa güzel bir yönetim sergileyeceğiz. Cumhurbaşkanı'ndan barış sinyalleri geleceğini umuyordum." şeklinde konuştu. Hükümetin hazırladığı af ve ceza kanunundaki değişiklikleri kapsayan kararname 5 yıldan az hapis cezası kalmış kişilerin affını öngörüyordu. Yolsuzlukla mücadelenin zayıflayacağını düşünen yüz binlerce kişinin ülke genelinde düzenlediği protestolar üzerine hükümet kararnameyi geri çekmişti. Romanya'daki af tasarısı protestoları, ülkede komünizmin çöktüğü 1989 yılından sonra organize edilen en geniş katılımlı protestolar olarak nitelendiriliyor.

Yazarlar