Gündem Rota virüsü aşısı hakkında bilmeniz gerekenler

Rota virüsü aşısı hakkında bilmeniz gerekenler

30.04.2018 - 12:30 | Son Güncellenme:

Rota virüsü, erken çocukluk döneminde meydana gelen mide ve bağırsak iltihabının en yaygın nedeni olarak bilinir. Çocukların büyük bir bölümü beş yaşına kadar bu hastalığa yakalanmaktadır.

Rota virüsü aşısı hakkında bilmeniz gerekenler

Rota virüsü, yıl içerisinde bir milyondan fazla çocuğun ölümüne sebep olmaktadır. Bu durumun seyri gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında değişiklik gösterse de rota virüsüyle ilgili bilgi sahibi olmak çok büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Rota virüsünün belirtileri

Rota virüsünün yol açtığı enfeksiyon her yaşta görülebilir. Ancak bu enfeksiyon en fazla, altı ayla beş yaş arasındaki çocuklarda meydana gelir. Özellikle de 06-15 ay arası dönem hastalıkla sık karşılaşılan ve hastalığın ağır seyrettiği bir dönemdir. Rota virüsü nedeniyle meydana gelen ishaller aşırı su kaybına neden olur ve gerekli önlemler alınmazsa bu durum ölümcül hale gelebilir.

Rota virüsü kendini genelde ishal, ateş ve kusma belirtileriyle gösterir. Kimi durumlarda oldukça fazla su kaybı ve nadir de olsa ölümler meydana gelebilir. Bazı bebeklerde, özellikle 3 aylıktan küçük olanlarda herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Rota virüsünün sebep olduğu bu enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Zaten hastalığın tüm dünyada bu kadar çok görülmesinin nedenlerinden biri de ağız, dışkı ve solunum yoluyla oldukça çabuk bulaşabiliyor olmasıdır.

Haberin Devamı

Rota virüsünden korunmada aşının önemi

Hastalıktan korunmada en önemli olan şeylerden biri aşıdır. Rota virüsü için geliştirilmiş olan aşıların uygulanması hayati önem taşır. Aşının uygulanması enjeksiyon şeklinde değil, ağız yoluyla olur. Rota virüsü aşısı, altı aydan küçük olan bebekler için en az 4 en fazla da 8 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanabilir. Bebek altı aylık olmadan aşılamanın her iki dozunun da bitmiş olması gereklidir. Bu oldukça önemlidir. Bu nedenle kişiler çocuk doktorlarıyla bu konuyu konuşmalı ve doktorlarının yönelttiği şekilde aşı takvimini oluşturmalıdır.

Rota virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

Rota virüs için en etkili korunma yöntemi aşıdır. Bunun dışında dikkat edilecek basit ama oldukça önemli noktalarla da hastalıktan korunabilmek mümkündür. Toplu yaşam alanlarında temizliğe dikkat etmek, anne sütünden doğru faydalanmak gibi önlemler sayesinde rota virüsünden korunmak mümkündür. Rota virüsünden korunabilmek için;

· Çocukların el temizliklerine çok dikkat etmek gerekir.

· Hastalık bulaşıcı olduğundan toplu alanlarda bulunduktan sonra kıyafetler değiştirilmeli ve mutlaka kişisel hijyen sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

· Anne sütü rota virüsüne karşı koruyucudur. Bu nedenle anne sütünün önemi hakkında bilinçli olmak gerekir.

· Hasta olan çocuklar kreş, okul gibi toplu alanlara gönderilmemelidir.

· Bebeğin altı temizlendikten sonra anneler mutlaka ellerini yıkamalıdır.