Gündem RTÜK’ten Oscar’lı ‘Piyanist’e ceza

RTÜK’ten Oscar’lı ‘Piyanist’e ceza

14.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İkinci Dünya Savaşı sürecinde Yahudi bir piyanistin hikâyesini anlatan Oscar ödüllü ‘Piyanist’ filmini yayınlayan Özgür Gün TV’ye RTÜK uyarı cezası verdi.

RTÜK’ten Oscar’lı ‘Piyanist’e ceza



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Oscar başta olmak üzere birçok ödüle layık görülen, İkinci Dünya Savaşı sürecinde yaşam savaşı veren Yahudi bir piyanistin hikâyesini konu eden, “Piyanist” filmi nedeniyle Özgür Gün TV’ye ceza kesti.
Edinilen bilgilere göre, Diyarbakır’dan yayın yapan Özgür Gün TV, 14 Ağustos’ta 20.54-23.24 saatleri arasında Piyanist adlı filmi yayınladı.
Filmin başında +18 sembolü kullanan kanal, daha sonra bu sembolü kaldırdı. RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporda konuya ilişkin olarak şu tespit yapıldı:
‘Koruyucu sembol kullanmadı’
“Özgür Gün TV logosuyla yayın yapan kuruluşun bu yayınıyla, 6112 sayılı Yasa’nın Yayın Hizmet İlkeleri başlığı altında yer alan 8. maddesinin 2. fıkrasında ifadesini bulan, ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz’ hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”
Oy çokluğuyla ceza verildi
Üst Kurul, uzmanların hazırladığı raporu masaya yatırdı. Tartışmaların ardından yapılan oylama sonucunda filmi yayınlayan kanalın uyarılmasına karar verildi. Karar, Üst Kurul’a CHP, MHP ve HDP kontenjanlarından seçilen 4 üyenin itirazlarına karşın, AKP kontenjanından seçilen 5 üyenin oylarıyla, oy çokluğuyla alındı.

Yazarlar