Adıyaman RUH SAĞLIĞI TEDAVİSİ DERECE İLE SONUÇLANDI

RUH SAĞLIĞI TEDAVİSİ DERECE İLE SONUÇLANDI

27.05.2014 - 12:30 | Son Güncellenme:

.

RUH SAĞLIĞI TEDAVİSİ DERECE İLE SONUÇLANDI

Adıyaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde kronik ruhsal bozukluğu olan 8 kişi, E-KPSS sınavına girmek için görevliler tarafından sınav için verilen kurs, başarı getirdi.
Adıyaman merkez ve ilçelerinde yaşayan kronik ruhsal bozukluğu olan hastalara yönelik (şizofreni, şizoafektif bozukluk, bipolar bozukluk) ayaktan ve gerektiğinde hastanın yaşadığı yerde düzenli takip ve tedavi yapılmasının yanı sıra; resim, kara kalem çalışması, ebru tasarımı, makrome, takı tasarımı, ahşap boyama gibi uğraşı tedavileri ile psiko-eğitim, ruhsal toplumsal beceri eğitimi ve aile eğitimi gibi rehabilitasyon çalışmaları yapılarak toplumda dışlanan hastaların yeniden topluma kazandırılmak istendi. Oldukça başarılı çalışmalar sergileyerek hastalarla bir aile haline gelen Adıyaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde bulunan görevliler, hastaların iş sahibi olmasına yönelik merkez bir çalışma planladı. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde 5 ay önce lise ve üniversite mezunu olup çalışabilecek durumda olan hastalar için kronik ruhsal bozukluğu olup ve E-KPSS’ye girerek Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne atanan Abdurahman Yaşar tarafından E-KPSS sınavına yönelik haftada üç gün düzenli ders çalışma programı düzenlendi. 15-18 hasta düzenli olarak derslere ve deneme sınavlarına katıldı. Derslerde ve deneme sınavlarında başarılı olan hastalar daha sonra E-KPSS sınavına girdi. Sınava giren hastalar beklenilen başarının üzerinde sonuçlar elde etti. Yapılan E-KPSS’ye giren hastalar sınav sonucunda Türkiye sıralamasında 241. 250. 400’lü ve 700’lü sıralarda derece yaptı. Beklenilen başarının üstünde başarı elde eden 10 hasta, memur kadro atamalarında atama bekliyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde aynı zamanda düzenli olarak haftalık hijyen eğitimi ve hastaların hafıza, yaratıcılık, dikkat ve özgüvenlerini arttırmaya yönelik ve sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla satranç, tavla oyunları, sinema gösterimi, doğa gezintisi gibi faaliyetlerin yanı sıra beden öğretmeni eşliğinde masa tenisi, dart, yürüyüş bandı gibi spor aktiviteleri ile düzenli voleybol, futbol gibi spor faaliyetler yapılıyor.
Adıyaman İl Müftülüğü tarafından görevlendirme yapılan vaiz ve vaize tarafından erkek ve bayan hastalara yönelik haftalık sohbet düzenlenip ayrıca haftada dört gün Kuran-ı Kerim dersi veriliyor. Sosyal hizmet uzmanı eşliğinde sosyal hakları takip edilen hastalar için ayrıca kurumda gönüllü müzik öğretmenleri eşliğinde müzik dinletisi yapılıyor. Kurum, E-KPSS sınavıyla ilgili daha çok hastalarının memur olarak atanmasını hedeflerken, daha çok hastasını sınava hazırlamaya yönelik yeni bir çalışma programı hazırlıyor.
Sınava girerek başarı elde eden Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hastaları, “Gittiğimiz her kurumda poliniklik hizmeti gördük, ancak Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde gördüğümüz hizmeti hiçbir yerde göremedik. Çünkü burası aynı zamanda klinik aynı zamanda, rahatsızlığı takip eden bir yer. Tüm Türkiye’de Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezlerinin açılmasından yanayız. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi sayesinde kendimizi topluma kazandırdık. Toplumda 2. sınıf insan konumundaydık. Şizofreniyiz dediğimiz zaman herkes bizden kaçıyordu. Herkes bizi dışlıyordu. Burası sayesinde rahatsızlığımızı büyük ölçüde yendik. Doktorumuz Emel Koyuncu Kütük sayesinde kurs başlatıldı. Bu kurs sayesinde Abdurahman Yaşa hocamız da bizden biri, o da rahatsız olduğu için bütün duygularımızı paylaştı. Bize daha çok faydası oldu. Bizi daha çok eğitime yönlendirdi. Onun sayesinde 8. arkadaşımızla beraber Türkiye derecesindeyiz. Çok mutluyuz arkadaşlarımızla, hastanenin bütün personelleri ile gurur duyuyoruz. Bu kursun tüm Türkiye’de başlatılmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.
Daha sonra konuşan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlusu Uzm. Dr. Emel Koyuncu Kütük, “Birer bakım planı oluşturarak tüm hastalarımıza gerek burada, gerek kurumda, gerekse evlerine hizmet götürüyoruz. Rehabilitasyon aktivitelerimiz var. Ebru, takı, makrome, ahşap boyama gibi. Giyim faaliyetlerimiz var. Yine haftalık spor faaliyetlerimiz var. Müzik öğretmenlerimiz eşliğinde müzik dinletileri yapılıyor. Yine her hafta hastalarımız, spor aktivitelerinde bulunmaktan çok keyif alıyorlar. Doğa gezintilerimiz var sık sık pikniğe gidiyoruz. Yüzde 40 ve üstü özrü olanlar için E- KPSS, sınavımız var. Yaklaşık 2 yılda bir yapılıyor, kısa süre önce bu sınav yapıldı. Biz yaklaşık 6 ay önce kendisi kronik ruhsal bozukluğu olup Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırmaya E-KPSS’de Türkiye derecesi alarak atanan bir danışanımız vardı. Kendisiyle görüştük, o burada bir kurs faaliyeti başlattı. Lise ve üniversite mezunu olan hastalarımız topladık onlarla tek tek görüşmeler yaptık. Böyle bir sınavın varlığından bahsettik. Onları bu sınava hazırlaya bileceğimizden bahsettik. Ve bu sınav sonucunda umduğumuzun üzerinde dereceler var. Türkiye, 70.’si, 241.’si, 250.’si, 700’lü 400’lü yer bulan danışanlarımız var. Yaklaşık 10 hastamızın memuriyetlerine atanmalarını bekliyoruz. Bizim amacımız hastayı dışlamadan damgalamadan toplumun içinde rehabilite etmek, onlara toplum içerisinde bir rol vermek. Bunun her halde en iyi yolu onları meslek sahibi edindirmek düşünüyorum. Biz tüm Türkiye Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin bu çalışmanın uygulanmasını istiyoruz. Bununla ilgili olarak ta bakanlığa bir proje yazmayı düşünüyoruz” dedi.