Dünya Rum tarafının sondajına izin yok!

Rum tarafının sondajına izin yok!

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’deki hidrokarbon çalışmaları konusunda, “KKTC ve Türk halkının ada etrafındaki rezervlerde hakkı vardır ve bu hak garanti altına alınmalıdır” dedi.

Rum tarafının sondajına izin yok

Çavuşoğlu ile KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün baş başa ve heyetler arası yapılan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, geçen yılki müzakere ve konferanslarda Rum tarafının, mevcut parametrelerle bir sonuca varmak istemediğini gösterdiğine dikkati çekerek, “Önümüzdeki günlerde Türkiye ve KKTC olarak neler yapabileceğimizi, yani ne istediğimizi, hangi yöntemle çözüme gidebileceğimizi değerlendireceğiz. Bir yol haritamız olacak” diye konuştu. Rum tarafının, tek taraflı hidrokarbon sondaj ve araştırma çalışmalarını durdurması gerektiğini de vurgulayan Çavuşoğlu, “KKTC ve Türk halkının ada etrafındaki rezervlerde hakkı vardır ve bu hak garanti altına alınmalıdır. Bu konudaki mesajlarımızı BM, AB ve Kıbrıs’la ilgilenen tüm ilgili kurum ve ülkelere ilettik. Rum tarafının tek taraflı bu tür çalışmalarına izin veremeyeceğimizi de güçlü bir şekilde bir kere daha vurgulamak isteriz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin garantör ülke olarak KKTC ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumakla mükellef olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Rum tarafının yine seçimlerden sonra ‘sıfır asker sıfır garanti’ yaklaşımı ham hayalden bile ötedir. Crans Montana’da da bu hayallerden, bu rüyalardan artık vazgeçmelerini, uyanmalarını tavsiye etmiştik ama gördüğümüz kadarıyla henüz bu rüyadan uyanmamışlar” dedi.

TPAO kazıya geçecek

Özersay da, “Ben tek taraflı yapacağım ısrarını sürdürürseniz, siz yetki verdiğiniz gibi biz de şirketlere yetki veririz. Sizin kazdığınız gibi biz de kazarız demiştik. Şimdi o aşamaya geldik. Eğer tek taraflı işlemler konusunda ısrarlarında devam ederlerse, Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde, KKTC de yetki verdiği Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı üzerinden kazı aşamasına geçecek. Bu çok uzak bir gelecek de değildir” dedi.