Dünya Son dakika... Rus askerleri YPG'lilerle fotoğraflandı! Menbic'te yeni arma taktılar

Son dakika... Rus askerleri YPG'lilerle fotoğraflandı! Menbic'te yeni arma taktılar

09.03.2017 - 12:21 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin hedefindeki Suriye ilçesinde YPG'ye kalkan olan Rus birlikleri, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantılarıyla birlikte görüntülendi. Ayrıca Rus askerlerinin koluna Menbic Askeri Konseyi armasını taktığı görülüyor.

Son dakika... Rus askerleri YPGlilerle fotoğraflandı Menbicte yeni arma taktılar

PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi Menbic'te desteklemek için bölgeye giden Rus askerleri, YPG'lilerle birlikte fotoğraflandı.

Haberin Devamı

Rus birlikleri, Menbic'in batısındaki sınır köylerinde YPG'lilerle devriye geziyor. Alanın hemen karşısında Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri var.

Bölgedeki Rus askerlerinin kolunda Menbic Askeri Konseyi'ne ait armalar var.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın YPG'lilere vereceği desteğin iki ülke arasında sorun olacağını söyledi.

Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede bulunan Menbic'te dün ilk kez Rus yardım konvoyu görüntülenmişti. ABD askeri konvoyları da ilçe çevresinde sürekli hareket halinde. Askeri konvoyun geçişini gösteren bir videoda Menbic 'Yeni Teksas' olarak tanımlanıyor.

Reuters haber ajansı, terör örgütü IŞİD'in kökünün kazındığı El Bab'a doğru giden Türk askeri konvoyunun fotoğraflarını da dün servis etmişti.

Haberin Devamı

TÜM DENGELER DEĞİŞTİ

Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı ile El Bab'ın 13 IŞİD'den kurtarılması, bölgede kimsenin hayal bile edemeyeceği gelişmelere yol açtı. Ankara'dan peş peşe yapılan bir sonraki hedefin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kontrolündeki Menbic olacağı açıklamaları, tüm dengelerin değişmesine neden oldu.

Önce bölgede ABD zırhlı araçları fotoğraflandı, ardından YPG ani bir manevrayla Menbic'in batısındaki köyleri Suriye rejimine bıraktığını duyurdu.

Türk özel kuvvetleriyle araya tampon bölge oluşturmak için atılan bu adımdan sonra hem Rusya hem de ABD askerleri bölgeye yerleşti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Menbic'te durumun oldukça karmaşık bir hal aldığını belirterek, bölge için caydırıcı ve güvence verici yeni bir askeri misyon başlattığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz. Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir şey yapıyoruz ve Menbic'ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz..." dedi.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 500'den fazla askeri olduğu biliniyor. ABD deniz piyadelerinin bölgeye sevk edildiği gece son dakika olarak duyuruldu. 300 kadar özel harekat komandosunun Rakka'nın kuzeyine yerleştiği belirtiliyor. Helikopter ve top müfrezeleri de bölgede.