Dünya Rus Dışişleri'nden, Sparta ile Rusya'yı karşılaştıran Johnson'a yanıt

Rus Dışişleri'nden, Sparta ile Rusya'yı karşılaştıran Johnson'a yanıt

17.12.2017 - 17:09 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Rusya ve Sparta arasında karşılaştırma yapmasının yanlış olduğunu belirtti.

Rus Dışişlerinden, Sparta ile Rusyayı karşılaştıran Johnsona yanıt

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Sunday Times gazetesine demecinde, Rusya'nın Sparta gibi kapalı ve saldırgan bir ülke olduğunu, Atina'nın da demokrasi ve kültürü ile ABD ve Avrupa Birliği'ne benzediğini söyledi.

Haberin Devamı

Facebook hesabından yaptığı açıklamayla Johnson'un ifadelerini değerlendiren Zaharova, "Karşılaştırma yanlış. Mesele, Rusya'nın Avrupa ülkelerinden farklı olarak hiçbir zaman saldırgan ülke olmaması da değil. Atina ve Sparta arasındaki çelişkilerin özü, ikincisinin düzeninin temelini oluşturan oligarşi. Sanırım, Büyük Britanya kadar oligarşik bir ülke hayal etmek mümkün değil" dedi.

Tarihsel olarak Britanya monarşisinin güçlü oligarşik temel üzerine kurulduğunu ifade eden Zaharova, bu ülkenin günümüzde de oligarşi sermayesini çektiğini ve bunu tamamen bilinçli yaptığını kaydetti. Bu nedenle Boris Johnson'un yanıldığını belirten sözcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak şu karşılaştırmada ona katılabiliriz. Atina ve Sparta arasındaki savaşlar klasik Yunanistan'ı zayıflattı, ki Fars ve Makedonlar bundan yararlandı. Batı'nın özellikle Avrupa kıtasında ekip aktif olarak beslediği günümüz kavgalar elbette Batı medeniyetinin kendisini zayıflatıyor ve örneğin IŞİD gibi tehditler karşısında zayıf yapıyor."

Haberin Devamı

Kaynak: Sputnik Türkiye