Dünya Rusya’dan ABD’ye karşı atak...

Rusya’dan ABD’ye karşı atak...

26.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, ABD askeri varlığının, Suriye’de sınırsız bir süre kalmasına ilişkin planların uluslararası hukukla çeliştiğini söyledi. Zaharova, ABD’nin Suriye’yi bölmeye çalıştığını öne sürdü.

Rusya’dan ABD’ye karşı atak...

Türkiye’nin yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”na yönelik açıklamalar yapan ve Rusya’nın ABD ile arasını açmaya çalıştığı”nı savunan Washington yönetimine, Moskova’dan farklı bir yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Suriye’yi bölmeye yönelik bir strateji benimsediğini savunarak, “ABD askeri varlığının, Suriye’de sınırsız bir süre kalmasına yönelik planlar, uluslararası hukukla çelişmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Zaharova, Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde “sınır gücü” kurulmasına yönelik çabalarını eleştirdi. Suriye’yi, farklı kuvvetlerin birbirleriyle çatışacakları bir arenaya çevirmenin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Zaharova, “ABD, Suriye’yi bölmeye yönelik bir strateji benimsiyor. Egemen bir ülke olan Suriye’deki askeri varlıklarının sınırsız bir süre kalmasına yönelik planlar, uluslararası hukukla çelişmektedir” diye konuştu. Suriye’nin kuzeyinde “sınır gücü” kurulmasına ilişkin çabaları da ülkeyi bölmeye yönelik adımlar olarak değerlendiren Zaharova, “Washington’un bölgedeki Suriyeli Kürtlere, Türkmenlere, Araplara, Çerkezlere ve Asurlulara bunu isteyip istemediklerini sorduklarından emin değiliz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Zaharova, Kürtlerin Suriye’deki rolüne ilişkin bir soru üzerine de “Kürt faktörü, Batılı partnerlerimiz tarafından da dahil olmak üzere, yıllardan beri kullanılıyor. Fakat bu Kürtlerin yararına olacak şekilde yapılmıyor. Benim izlenimime göre, Kürt halkı ancak uygun ve gerekli olduğunda kullanılıyor” dedi.

‘Bakış açımız aynı’

Türkiye ve Rusya’nın, birçok konuda aynı bakış açısına sahip olduklarını anlatan Zaharova, “Görevimiz, ortaklarımızla ortak bir zeminde buluşmaktır. Bunu, ikili ilişkilerde bile yapmak zorken, Suriye krizinin çözümü çerçevesinde yapmak daha da zor. Ancak bu yolda ilerliyoruz” değerlendirmesini yaptı. Zeytin Dalı Harekatı’na da vurgu yapan Rus Dışişleri Sözcüsü, “Bilindiği gibi, Türkiye, bunu Suriye hükümetinin kontrol etmediği kuzey bölgelerde oluşan ulusal güvenliğine yönelik tehdide yanıt olarak gerçekleştiriyor” dedi. Zaharova, Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin hazırlıklarına da değinerek, “29-30 Ocak’ta düzenlenecek kongreye Rusya, Türkiye ve İran aktif şekilde hazırlanıyor. 1.600 kişiye davetiye gönderildi” diye konuştu.

Bu arada İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Beyaz Saray İç Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert, ABD’nin, Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Afrin operasyonuna ilişkin kaygılarını tekrar etti. “Türkiye’nin güney sınırında yaşayan insanalrın meşru güvenlik kaygılarını tanıdıklarını” belirten ABD’li yetkili, ülkesinin Türkiye’den uzun dönemli startejik çıkarlarını etraflıca düşünmesini talep ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin NATO’dan kopmasına engel olunmalı’

İngiliz “Daily Telegraph” gazetesinde yayınlanan bir başyazıda, Zeytin Dalı Harekâtı nedeniyle Washington ile Ankara’nın arasındaki gerginliğe dikkat çekilirken, Ankara’nın NATO’dan uzaklaşıp Rusya’nın sevindirilmesine engel olunması gerektiği vurgulandı. BBC Türkçe’nin haberine göre, Kürtlerin oynadığı rolün, DAEŞ’la mücadelede kritik öneme sahip olduğu, ancak Türkiye’nun, Kürtlerin bölgede bağımsız devlet kurmayı amaçladıkları yönünde endişe taşıdığına değinilen yazıda, “Böyle bir adım, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü de tehdit edecek bir gelişme olarak görülüyor. Bu yüzden Washington’ın müttefik gördüğü savaşçılar, Ankara tarafından ayrılıkçı teröristler olarak algılanıyor” denildi.

Haberin Devamı