Ekonomi Rusya’dan Türkiye’ye ‘nehir’ daveti

Rusya’dan Türkiye’ye ‘nehir’ daveti

10.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk-Rus ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesinin ardından, bu ülkede Türk işadamlarına uygulanan kısıtlamalar da ilk kez gevşemeye başladı.

Rusya’dan Türkiye’ye ‘nehir’ daveti

Bu kapsamda Rusya, Don Nehri üzerinde yapılan ticari taşımacılık faaliyetine Türkleri davet etti.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki temaslardan sonra, uçak krizinden beri Türkiye’ye ambargo uygulayan Rusya’nın Türk işadamlarına bakışı da değişmeye başladı.

Yumuşama adımlarında ilk adım Rus Don limanı idaresinden geldi. Rusya Kalach on Don Liman İdaresi Genel Müdürü Valery Kovalenko tarafından yazılan mektupta, nehir üzerinde kargo taşımacılığı yapabilecek

Lojistik üs

Türk şirketleriyle görüşme talep edildi. Don nehri üzerinden taşımacılık yapmanın pahalı olduğu belirtilen mektupta, bu nedenle nehir üzerinden yapılan kargo sevkiyatının düştüğüne dikkat çekildi. Mektupta, bu hacimin artırılmasında Türk şirketlerin rol oynayabileceği ifade edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı aracılığı’yla iletilen mektupta, nehrin limana kadar olan bölümünde taşımacılık yapacak Türk şirketlerinin yanı sıra limanı lojistik üs olarak kullanabilecek şirketlere de çağrı yapıldı.

Haberin Devamı

Çağrıya uyan şirketler, su yolunu kullanarak ticaret de yapabilecek. Yabancı bayraklı gemilerin Rus iç sularında taşımacılık izni verildiği belirtilen mektup, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü aracılığıyla liman başkanlıklarına iletildi. Trabzon, Hopa, Rize, Samsun ve Ordu liman başkanlıklarına da iletilen bakanlık yazısında, Rus iç sularında ticaret yapmak isteyen şirketlerin söz konusu liman idareleriyle temasa geçebileceği kaydedildi. Tula olarak adlandırılan bölgeden doğan Don Nehri, bin 950 km boyunca Rusya içinde akarak Azak Denizi’ne dökülüyor. Nehir, uzun yıllardan beri Rusya’nın ticari taşımalıcılığında önemli bir yere sahip. Nehrin etrafındaki sanayi bölgeleri, su üzerinden yapılan ticari taşımacılığı yoğun olarak kullanıyor.