Ekonomi Rusya ile doludizgin

Rusya ile doludizgin

07.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Rusya arasındaki 36 milyar dolarlık ticaret hacmi 100 milyar dolara çıkarılacak. Stratejik yatırım statüsündeki Akkuyu nükleer santralinin ilk fazı da 2023’te devrede

Rusya ile doludizgin

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile zor günlerin geride kaldığını ifade ederek, “Önemli olan iradenin hayata geçmesidir. Ticaret hacmimiz hedeflerin altına düştü. 100 milyar dolar hedef konuldu, 36 milyar dolara ulaştık ama şimdi de bu rakamın yüzde 40 gerisindeyiz. Bu hedef gerçekçi bir hedeftir. Başarabileceğimize inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de Türkiye ile Rusya arasında ortak bir fon kurulacağını açıkladı. Medvedev, ticaret hacmine ilişkin de, “100 milyar dolar hedefi konuldu ama olmadı. Makro ekonomik nedenlerden dolayı, siyasi nedenler de ticaret hacmini olumsuz etkiledi. Çalışacak olursak büyük projeleri gerçekleştirirsek diğer alanlardaki işbirliğini artırırsak 100 milyara ulaşmak mümkün” diye konuştu.

Görüşmeden, Rusya’nın yapacağı Akkuyu Nükleer projesinin de “stratejik yatırım” statüsüne alınması kararı çıktı. İki ülke

de bu konuda gerekli adımları atacak.
Yıldırım, dün Rusya Başbakanlık Konutu’nda Medvedev ile bir araya geldi. Başbaşa ve heyetlerarası yapılan görüşmenin ardından iki başbakan, ortak basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

“1 yıllık tatsız dönemin sona erdiğini hep beraber görüyoruz. 1 yılın bize getirdiği olumsuz tecrübeyi değerlendirerek ilişkilerimizi stratejik düzeyde eskisinden daha da iyi bir noktaya taşıyabiliriz. Bu mümkün, geçmişte örnekleri var. Dışarıda hava soğuk ama içerideki görüşmelerimiz sıcak ve dostane şekilde gerçekleşiyor. Ülkeler arasında son bir yılda zor günler geçirdik. Bu günler geride kaldı. Geleceğe odaklanmamız icap ediyor.

En az 1 faz yetişecek

Ticaret hacmimiz hedeflerin altına düştü. 100 milyar dolar hedef konuldu, 36 milyar dolara ulaştık ama şimdi de bu rakamın yüzde 40 gerisindeyiz. Bu hedef gerçekçi bir hedeftir. Başarabileceğimize inanıyorum. Pratik alınması gereken kararlar var. Kısıtlamaların kaldırılması ve giriş çıkışların kolaylaştırılması hız kazandırılması konusunda ilişkilere katkı sağlayacaktır. Kültürel anlamda da ortak değerlerimiz var. Diyalog yoluyla ortak menfaatler, çözemeyeceğimiz sorun aşamayacağımız engel yok.

Akkuyu Nükleer Projesi stratejik bir projedir. 2023’te en azından 1 fazın hayata geçmesidir. Çalışmaları gözden geçirildi. Yapılacak izinler konusunda da enerji bakanlığı gereken tedbiri alacaktır. Akkuyu biz de stratejik yatırım grubuna dahil edilmesi kararını verdik. İşlemleri yapılacak kısa sürede. Diğer izinler konusunda değerlendirdiğimiz gibi hızlandıracağız. Tabii projenin daha fazla gecikmeye kalmadan ne tedbir gerekiyorsa alacağız. Bu proje bizim açımızdan önemli. Türk Akımı konusunda işler hızlı gidiyor, iyi durumdayız. Rusya onay süreci önümüzdeki ay tamamlanacak ifade etti memnun olduk.”

Haberin Devamı

Zor sayfayı çevirdik

İlk Türk nükleer santralinin, Rus dizaynı ile yapıldığını hatırlatan Medvedev, “Tüm gerekli kararlar alınacak. Stratejik yatırım statüsü verilecek projeye. Ortak çabalarımızla zor sayfayı çevirdik, yeni bir temele dayanarak ilerleyebileceğiz. Sürece gerekli ivme kazandırılacak” dedi.

DEV ORTAK FON

Rus Başbakanı Medyedev de basın toplantısında şunları kaydetti:

“Son derece içerikli petrol, nükleer santral, doğalgaz ve turizm işbirliği konularını ele aldık. İlişkilerimizde ne varsa hepsini görüştük. Dinamik ilişkilerimiz vardı, olumlu pozitif temas vardı. Olumlu birikimi yitirmedik.

Sorunların üstesinden geliyoruz. En önemlisi ticarete ve ekonomik işbirliği mekanizmalarını yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı. Siyasi nedenleri var. Altyapı hazırlamaya karar verdik. Belgeleri hazırlayacağız. 2017 ilk yarısında olacak toplantı. Yeni mekanizmaların oluşturulması konusunu da ele aldık. Bir ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde ortak proje üreteceğiz.

Haberin Devamı

Türk Akımı gibi, bu proje zaten son derece detaylı. Türk parlamentosu Türk Akımı anlaşmasını onayladı. Biz de onay sürecinden geçecek ve süreç tamamlanacak. Türk Akımı gaz boru hattının Avrupa’ya kadar gitmesini görüşeceğiz. 15.75 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı öngörüyor. Bir hat Türkiye için ikinci hat ise Türkiye’nin sınırına kadar gidecek ve Avrupa’ya sevk edilecek.”