Dünya Dünyanın beklediği haber geldi! Silahlar kaldırıldı

Dünyanın beklediği haber geldi! Silahlar kaldırıldı

16.09.2016 - 18:07 | Son Güncellenme:

Rusya, dört gündür BM yardım TIR'larının Türkiye sınırında beklemesine yol açan Kastillo Yolu'nu Şam rejimi tarafından askeri teçhizatlardan temizlediğini ilan etti. Moskova'nın açıklaması henüz BM tarafından doğrulanmış değil. Rusya ayrıca, Pazartesi günü gün batımıyla başlayan ateşkesi 72 saat daha uzatmaya hazır olduğunu duyurdu.

Dünyanın beklediği haber geldi Silahlar kaldırıldı

Rusya ve ABD'nin geçen hafta Cuma günü açıkladığı Suriye'de Kurban Bayramı ateşkesinde kritik gelişmeler yaşanıyor. Dört gündür Birleşmiş Milletler (BM) yardım tırlarının Türkiye sınırında beklemesine neden olan Kastillo Yolu'ndaki rejim askerleri, Rusya'nın açıklamasına göre bölgeden çekildi.

Haberin Devamı

Rusya Genelkurmay Başkalığı Ana Operasyon Dairesi'nden Korgenaral Viktor Poznihir, Suriye ordusunun gayri askeri bölge oluşturmak için Kastillo Yolu'ndan askeri teçhizatları kaldırdığını söyledi.

Poznihir "Muhaliflerin olabileceği bölgelerde Rusya ve Suriye tarafından hava operasyonları gerçekleştirilmiyor. Suriye ordusu, Kastillo Yolu üzerinde bulunan tank, piyade saldırı araçları ve ağır silahları kaldırdı" ifadelerini kullandı.

Poznihir ayrıca, ABD'nin ılımlı muhaliflerle El Nusra'yı birbirinden ayırma konusunda ilerleme kaydetmemesi ve ihlallere rağmen Rusya'nın ateşkesi 72 saat uzatmaya hazır olduğunu aktardı.

Rus general, "ABD'nin 9 Eylül'de varılan anlaşmanın tamamen uygulanabilmesi için kontrolünde bulunan silahlı gruplara nüfuz etme konusunda net adımlar atmasını bekliyoruz. Aksi takdirde durum kontrolden çıkabilir" dedi.

Haberin Devamı

ABD İLK KEZ RUSYA'YA MUHALİFLERİN YERİNİ BİLDİRDİ

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Albay Aleksandr Zorin, ABD'nin ilk kez Rusya'ya Suriye'deki silahlı muhalif grupların yeri konusunda bilgi verdiğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Zorin, şu açıklamayı yaptı:

"Rus yetkililer Pentagon ve Cenevre'deki ABD özel kuvvetleri yetkilileriyle görüştü. Bugün aldığımız ve ABD kontrolündeki silahlı grupların faaliyet gösterdiği yerlere ilişkin bilgileri inceliyoruz. Ancak ilk incelemelere göre muhalif gruplarla teröristler arasında bir ayrım yapılmadığı ortaya çıktı.

ABD'li meslektaşlarımıza her gün muhalif gruplarca gerçekleştirilen ateşkes ihlallerine dair bilgi veriyor, konuyla ilgili objektif bir inceleme başlatılması ve ihlallerin yeniden yaşanmamasına yönelik çağrıda bulunuyoruz. Ancak ABD'den henüz bu yönde bir cevap almadık."

Kaynak: Sputnik