Dünya Rusya S-300'lerin ilk partisini gönderdi

Rusya S-300'lerin ilk partisini gönderdi

18.07.2016 - 14:45 | Son Güncellenme:

Tesnim Haber Ajansı, Rusya'nın S-300 hava savunma sistemlerinin ilk partisini İran'a gönderdiğini duyurdu.

Rusya S-300lerin ilk partisini gönderdi

İran'ın, S-300 hava savunma sisteminin ilk partisini teslim aldığı bildirildi. Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla bilinen İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim, Rusya'nın S-300 hava savunma sisteminin ilk partisini teslim ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Haberde, İran'ın Rusya'dan teslim aldığı sistemlerin S-300PMU2 versiyonu olduğu belirtilerek, Mart 2017'ye kadar kullanıma hazır hale getirileceği ifade edildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitry Rogozin, İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin sevkiyatının bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını açıklamıştı.Rusya'nın S-300'leri teslim ettiğine dair haberler nisan ayında da medyada yer bulmuştu. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, "S-300 hava savunma sistemlerine ait ilk partinin İran'a geldiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşmıştı ancak Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İran, Rusya'nın kararını uluslararası tahkim mahkemesine taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle, S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.

Tahran yönetimi de S-300'lerin teslim edilmesi halinde tahkimdeki davayı geri çekmişti.Ardından İran ile Rusya arasında S-300'lerin Tahran'a teslim edilmesi için yeni bir anlaşma imzalandığı duyurulmuştu.Uçaklara ve balistik füzelere karşı etkili olan uzun menzilli S-300 hava savunma sistemi, eski Rus teknolojisi ile üretilmesine rağmen halen dünyanın etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.