Dünya Rusya, Suriye’de ABD üssünü bombaladı

Rusya, Suriye’de ABD üssünü bombaladı

23.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya savaş uçaklarının üç kez Suriye’de ABD’nin kullandığı üssü hedef aldığı ortaya çıktı. Rusya’nın bu saldırıları, ABD’yi Suriye’de işbirliği yapmaya zorlamak için gerçekleştirdiği iddia edildi

Rusya, Suriye’de ABD üssünü bombaladı

Rusya savaş uçaklarının, Suriye’de ABD ve İngiltere özel kuvvetlerinin kullandığı bir üssü bombaladığı ortaya çıktı. Moskova’nın bu bombardımanı, Barack Obama yönetimini Suriye’de işbirliğine zorlamak için gerçekleştirdiği iddia edildi.
Wall Street Journal gazetesinin ABD’li askeri ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, olay 16 Haziran’da Suriye’nin Ürdün sınırındaki At-Tanf köyünde meydana geldi. İngiltere ve ABD’nin özel kuvvetleri, IŞİD militanlarının Ürdün’e geçmesini engellemek için oluşturulan gayri resmi tampon bölgeyi korumak üzere bölgede görev yapmaktaydı. Ancak askerler, güvenlik nedeniyle geceyi garnizonda geçirmeyerek Ürdün’e döndü. 20 İngiliz askerinin çekilmesinden 24 saat sonra, Rus uçakları garnizona misket bombalarıyla saldırı düzenledi.

Pilotlar cevap vermedi

Rusya, Suriye’de ABD üssünü bombaladı


Saldırının ardından ABD’nin Katar’daki Merkez Komuta üssü, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını yürüttüğü Lazkiye’deki üssüyle temasa geçti. Amerikalı yetkililer, Ruslara, hedef alınan garnizonun ABD’nin IŞİD’e karşı operasyonlarının bir parçası olduğu bildirdi. Bu mesajın gönderilmesinden sadece 90 dakika sonra Rus uçakları garnizonu bir kez daha hedef aldı. Bunun üzerine, o sırada gökyüzünde olan ABD izleme uçağı, acil durumlar için oluşturulan frekansı kullanarak Rus pilotlarla iletişime geçmeye çalıştı. Rus pilotlar ise bu çağrıya yanıt vermedi. Saldırı sonucunda dört Suriyeli muhalif öldü.
Rus uçaklarının Lazkiye’deki üsse dönmelerinin ardından Pentagon, Moskova’dan açıklama talep etti. Rus yetkililer önce, pilotların garnizonu bilinçli olarak hedef aldıklarını, ancak buranın IŞİD tesisi olduğunu zannettiklerini bildirdi. Amerikalı yetkililer ise, özel korunma biçimi nedeniyle, Rus pilotların garnizonun ABD’ye ait olduğunu anlamaları gerektiğini bildirdi. Garnizonun, ABD ve İngiliz güçlerin bölgedeki imzası niteliğindeki kum torbası duvarlarla çevrili olduğu aktarıldı.

ABD taviz verdi

Bunun üzerine Ruslar, saldırı öncesinde Ürdün’den onay aldıklarını iddia etti. Ancak ABD’nin temasa geçtiği Ürdünlü yetkililer bunu yalanladı. Son olarak Ruslar, Lazkiye’deki operasyon üslerinin hava saldırısını engelleyecek konumda olmadığını, zira ABD Merkez Komutası’nın kendilerine garnizonun konumunu bildirmediğini belirtti.

ABD ve İngiliz askerlerinin saldırıda ölebileceğini dile getiren Pentagon ve CIA yetkilileri, Rusya’ya karşı tutumu sertleştirme çağrısı yapsa da, tansiyonun yükselmesinden bıkan Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı taviz verme kararı aldı. Pentagon ve CIA’nın itirazına rağmen, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçen hafta Moskova’ya yaptığı ziyarette, El Nusra Cephesi’ne karşı operasyonları Rusya ile birlikte yürütme konusunda ön anlaşmaya varıldı. Karşılığında Moskova da ABD’nin destek verdiği muhalifleri hedef almamayı kabul etti. Gazeteye göre, Kerry’nin Moskova’ya uçmaya hazırlandığı sırada, 12 Temmuz günü, Rus uçakları bu kez de At-Tanf üssünün 50 km yakınlarında yer alan ve CIA destekli muhaliflerin ailelerinin kaldığı “Doğunun Aslanları” kampını hedef aldı. Saldırıda, iki ve üç yaşlarındaki iki çocuk, iki genç kadın ve 50 yaşındaki bir adam öldü.

Haberin Devamı

IŞİD, Menbiç’ten çekilmeyi reddetti

Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç’te, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD militanlarına yaptığı “48 saat içinde bölgeyi boşaltın” çağrısına yanıt gelmemesi üzerine çatışmalar tekrar başladı. SDG, sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması nedeniyle sivil ölümlerini azaltma amacını güdüyordu. IŞİD’in Suriye ve Irak’tan ‘Avrupa’ya çıkış kapısı’ olarak gördüğü Menbiç’e düzenlenen operasyon 52’nci gününe girerken, dün şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarıldı.

SDG’nin ana omurgasını oluşturan YPG’den yapılan açıklamada ise, ilçedeki çatışmalarda YPG adına savaşan Levi Jonathan Shirley adlı bir ABD vatandaşının öldüğü belirtildi. YPG’li yetkililer, şubat ayında yaptıkları açıklamada, IŞİD’le mücadelelerine yardım etmek için kendilerine katılan 7 Batılı’nın yaşanan çatışmalarda öldüğünü söylemişti.

IŞİD, Irak’ta yüzde 10’a geriledi

Irak Savunma Bakanı Halid el-Obaydi, IŞİD’in Irak topraklarının yüzde 10’dan azını kontrol ettiği açıkladı. IŞİD, Irak’taki “altın çağında” ülke topraklarının yüzde 40’ını kontrol ediyordu. Obaydi, Musul’daki 2 milyon sivil nedeniyle kenti geri almak için peşmergelerle beraber çalışmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi’nin Musul’u geri alma operasyonunu ekimde başlatmayı planladığı aktarıldı.