Dünya Rusya Suriye’den çekiliyor

Rusya Suriye’den çekiliyor

12.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’dan önce Suriye’ye giden Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus birliklerin ülkeye dönmesi talimatını verdi, “Teröristler kafalarını kaldırırsa müdahale ederiz” dedi

Rusya Suriye’den çekiliyor

Türkiye ziyaretinden önce Suriye’ye giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerin bu ülkeden çekilmesinin başlatılması yönünde talimat verdi. Lazkiye ilinde bulunan Hmeymim Üssü’nde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya gelen Putin, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Suriye’de siyasi bir çözüm bulunması için koşulların artık oluştuğunu ifade etti. Putin, “Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığı korunmuştur. Mülteciler artık evlerine geri dönüyorlar” dedi. Esad ise Hmeymim’deki görüşmede, terörle mücadelede verdiği destek nedeniyle tüm Suriye halkı adına Rusya’ya yeniden teşekkür ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

İlk kez Hmeymim’i ziyaret eden Putin’e, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da eşlik etti. Putin, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığımıza ve Genelkurmay Başkanlığımıza, Suriye’deki birliklerimizin çekilme sürecini başlatma talimatı verdim. Buradaki birliklerimiz evlerine zaferle dönüyorlar. Bu zafer, iki yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük uluslararası terör örgütüne karşı alınmıştır” ifadelerini kullandı. Vladimir Putin ayrıca “teröristler kafalarını kaldırırsa”, Rusya’nın onlara yönelik “daha önce hiç görmedikleri kadar güçlü saldırılar düzenleyeceğini” de söyledi.

Suriye üsleri kalıcı

Putin, Rus birliklerine Suriye’den çekilme talimatı verdiğini belirterek, “Rusya’nın Suriye’deki uzlaşma merkezleri ise faaliyetlerine devam edecek. Rusya’nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek” dedi. Putin, Türkiye ve İran ile Suriye’de barışçıl ve siyasi süreci tesis etmeyi umduklarını da vurgulayarak, “Bu noktada Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Türk ve Mısırlı liderlerle bu konuyu kısa bir sonra görüşeceğim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putin’in dün gerçekleştirdiği Suriye ziyareti sırasında ülkedeki güçlerin çekilmesi emrini vermesinin ardından, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bunun ne kadar süreceği yönündeki soruya “1 gün sürmez” yanıtını verdi. Bu işlemin yeni yıldan önce mi sonra mı gerçekleşeceği konusunda bir açıklama yapmayan Peskov açıklamalarına “Putin özellikle Hmeymim ve Tartus’ta üslerimizin kalacağını belirtti” sözlerini de ekledi.

Rusya Suriye’den çekiliyor

Putin: Kudüs fitili ateşler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye ziyaretinin ardından Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü. Putin ve Mısırlı mevkidaşı Sisi, Mısır’da hayatı geçirilmesi planlanan nükleer santral konusunda uzlaştıklarını açıkladı. Dün sabah Moskova’dan ayrılan Putin, bir gün içerisinde Suriye, Mısır ve Türkiye’yi ziyaret etmiş oldu.

Sisi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Filistin-İsrail krizinin çözümü için tüm tarafların çıkarlarıyla örtüşen uzun vadeli ve adil anlaşmaların yapılması gerektiğini, bunun dışındaki adımların çatışmanın fitilini ateşleyebileceğini belirtti. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuyla ilgili daha önce aldığı tüm kararları desteklediğini de kaydeden Rus lider, Filistin ve İsrail arasında diyaloğu öngörmeyen her türlü adımın çözüme katkı sunmayacağını, aksine çatışmayı teşvik edeceğini vurguladı.

Haberin Devamı