Dünya Rusya: Türkiye koridoru açık olacak

Rusya: Türkiye koridoru açık olacak

02.11.2016 - 13:38 | Son Güncellenme:

Haftalardır bombardımana tutulan Halep'teki muhaliflere seslenen Rus Genelkurmay Başkanı, 4 Kasım'da verilecek molada kentti terk etmelerini istedi. Moskova'nın açıklamasına göre açık olacak iki koridordan biri Türkiye sınırına, diğeri İdlib kentine gidiyor.

Rusya: Türkiye koridoru açık olacak

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Suriye'nin Halep kentindeki muhaliflere 4 Kasım'da uygulanacak 'insani mola' sırasında kentten ayrılmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Gerasimov, "ABD'li meslektaşlarımızın muhalifleri teröristlerden ayıramamaları nedeniyle Halep'teki silahlı yapıların liderlerine doğrudan seslenip askeri eylemlerine son vermeleri ve silahları ile birlikte kenti terk etmeleri için çağrı yapıyoruz" dedi.

Gerasimov'un aktardığına göre militanların kenti terk edebilmeleri için iki koridor açık bir biçimde bekletiliyor. Nitekim Suriyeli hükümet güçlerinin ve askeri araçların bu koridorlardan çekildiğini belirten Gerasimov, koridorlardan birinin Türkiye sınırına, diğerinin de İdlib kentine doğru gittiğini söyledi.

Gerasimov Halep'teki geri kalan altı koridorun ise sivillerin kentten ayrılması ve hasta ile yaralıların tahliyesi için kullanılacağını hatırlattı. Rus yetkililerin 'insani mola' olarak adlandırdıkları uygulama 4 Kasım'da yerel saat ile 09.00-19.00 arasında geçerli olacak.

Haberin Devamı

Rusya halihazırda Şam rejimiyle birlikte haftalardır Halep kentini bombardımana tutuyor. Suriyeli muhalifler, kentteki kuşatmayı kırmak için geçen hafta büyük bir saldırı başlattıklarını duyurmuştu.

Eylül ayından bu yana yaklaşık 275 bin insan, rejim güçlerinin kuşatması altında. Rusya ve Şam rejiminin hava saldırıları, son dönemde şiddetlendi.

Suriye'de Beşar Esad'ın başında bulunduğu Şam rejiminin en önemli koruyucusu Rusya, son dönemde iç savaş ülkesine tamamen yerleşmeye karar verdi. Akdeniz kıyısındaki Tartus'a kalıcı üs kuran Moskova yönetimi, ayrıca S-300 füze savunma sistemi yerleştirdi. Son bir ay içerisinde nükleer füzelerle yüklü birçok Rus savaş gemisi İstanbul Boğazı'nı geçerek Suriye'ye gitti.