Dünya Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden çekildi

Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden çekildi

16.11.2016 - 15:33 | Son Güncellenme:

Suriye'deki saldırılar nedeniyle savaş suçu işlemekle itham edilen Moskova yönetimi, Kırım'ın ilhakının Rusya ve Ukrayna arasındaki bir askeri kriz olarak tanımlamasının ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'den çekildiğini açıkladı.

Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesinden çekildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden çekildiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu hamle, savaş suçlarının yargılanması için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Kırım'ın ilhakını Rusya ve Ukrayna arasındaki bir askeri kriz olarak tanımlamasının ardından geldi.

Mahkeme aynı zamanda Kırım'ın ilhakını "Ukrayna topraklarının ihlali" olarak tanımladı.

Yayınlanan hükümet belgesine göre Putin, Dışişleri Bakanlığı'nı bu kararı Birleşmiş Milletler'e iletmesi için görevlendirdi.

Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü'nü 2000 yılında imzalamış ancak henüz onaylamamıştı. ABD ise onaylamadan anlaşmayı imzalamış ancak George W. Bush başkanlığında anlaşmadan çekilmişti.

Moskova'dan yapılan açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi taraflı olmakla suçlandı ve "Şu gerçek, önemli bir göstergedir: UCM 14 yıl içerisinde sadece 4 hükme vardı. Bu sırada da 1 milyar dolardan fazla harcadı" denildi.

Haberin Devamı

Rusya, Kırım'ı 2014 yılında ilhak etmiş, ardından düzenlenen referandumda Kırım Rusya'ya bağlanmak istediğini açıklamıştı.

Rusya'nın mahkemeden çekilmesi Suriye'de de hiçbir sorumluluğunun olmayacağı anlamına geliyor. İngiltere, Rusya'nın Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin bir savaş suçu soruşturmasının başlatılmasını istemişti.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakıyor.