Dünya Son dakika haberi: Rusya sınırlarında tatbikat! Kılıçlar çekildi..

Son dakika haberi: Rusya sınırlarında tatbikat! Kılıçlar çekildi..

02.12.2016 - 15:34 | Son Güncellenme:

NATO'nun 11 ülkeden dört bin askerle başladığı tatbikatta, ABD birlikleri de yer alıyor. Uluslararası askeri örgüte son dönemde ateş püsküren Moskova ise, Ukrayna sınırında 55 bin askerle tatbikat yapacağını duyurmuştu.

Son dakika haberi: Rusya sınırlarında tatbikat Kılıçlar çekildi..

Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya sınırına en büyük yığınağı yapmaya hazırlanan NATO, Litvanya'da tatbikat yapıyor.

Haberin Devamı

Moskova yönetimi ile uluslararası askeri örgüt arasındaki gerilimin zirveye çıktığı günlerde gerçekleşen tatbikatın adı, Demir Kılıç 2016.

Pabrade kentindeki tatbikata, 11 NATO ülkesinden 4 bin asker katılıyor. Tatbikata katılan birlikleri ziyaret eden Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, ABD'li askerlerle sohbet etti.

Katılan ülkeler arasında, İngiltere'nin savaş uçakları, asker ve tanklar yerleştireceği Estonya da var.

UKRAYNA SINIRINA 55 BİN ASKER

Rusya ise Ukrayna sınırında 55 bin askerle gövde gösterisine hazırlanıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, binlerce askerin sınıra gönderilmesini emretti. Kiev yönetiminin füze fırlatma tatbikatına yanıt vermek için ise, savaş gemileri Kırım açıklarında bekliyor.

Haberin Devamı

ABD'DEN KUTUPTA TATBİKAT

Son olarak NATO'nun en güçlü ülkesi ABD, Kuzey Kutbu'nda Rusya'ya karşı ilk kez bir tatbikata girişmişti. CNN International'ın 'Kutupta Soğuk Savaş' başlığıyla duyurduğu tatbikat, Norveç-Rusya sınırının sıfır noktasında icra edilmişti.

300 askerin Abrams tanklarıyla sahne aldığı gösteride, gökyüzünde Rus helikopterleri görülmüştü.

KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Uluslararası askeri örgütün geçen aylarda İngiltere aracılığıyla Romanya ve Estonya'ya yığınak yapacağını duyurması, Moskova'yı bir hayli öfkelendirdi. Savaş uçakları, tanklar ve askerlerin Rusya'nın batı sınırına konuşlanması, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük yığınak olarak tanımlanıyor.

Rusya ise bu adımlara kara sınırı bulunmayan Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad'a S-400 ve İskender füze sistemleri yerleştirerek yanıt verdi. Moskova ayrıca, Polonya sınırına son teknoloji uzaktan kumandalı muharebe robotuyla ile robot tank yerleştiriyor.

NATO'ya karşılık vereceklerini duyuran Rusya lideri Putin, batı sınırına konuşlanan ordu birliklerinin füzelerin görüş alanına gireceğini söylemişti.

Moskova'ın 2018 yılında üretime başlamayı planladığı RS-28 Sarmat adlı yeni füzesi ise, geçen ay dünya ile paylaşılmıştı. 'Satan 2' kod adlı füze, 11 bin kilometre menzili aşabiliyor ve taşıdığı 10 tonluk başlıkla Fransa'yı yok edebilme kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

Batılı ülkelerin çatı örgütü NATO ile Rusya, pozisyonlarını keskin bir şekilde çizmiş durumda. Rusya'nın Kırım'ı ele geçirmesi ve Ukrayna ile savaşa tutuşması, tarafları daha önce de karşı karşıya getirmişti.