Dünya Rutte'dan küstah sözler: Erdoğan'ın tonunu düşürmesi gerekiyor

Rutte'dan küstah sözler: Erdoğan'ın tonunu düşürmesi gerekiyor

14.03.2017 - 19:26 | Son Güncellenme:

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın Srebrenitsa soykırımında Hollanda'nın rolüne ilişkin  açıklamalarının tarihin yeniden yazılması olduğunu" savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı konuşmada "Biz Hollanda'yı Hollandalıları Srebrenista katliamından tanırız. Onların cibiliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnak'ı orada nasıl katlettiklerini tanırız" demişti.

Ruttedan küstah sözler: Erdoğanın tonunu düşürmesi gerekiyor

Hollanda'da seçime bir gün kala Liberal Parti (VVD) lideri Başbakan Rutte, Lahey şehir merkezinde destekçileriyle bir araya geldi. Burada AA muhabirine konuşan Rutte, Erdoğan'ın Hollanda ve Almanya hakkında sert açıklamalar yaptığını ileri sürerek, "İlişkilerin düzelmesini konuşabilmek için Erdoğan'ın tonunu düşürmesi gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

Seçimlerde aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'le benzer söylemleri paylaşan Rutte'nin açıklamaları, ülkedeki göçmen kökenler tarafından yakından takip ediliyor.



"Müslümanlara karşı savaş zaten başladı"

Furkan Atay isimli Türk kökenli Hollanda vatandaşı, ırkçı söylemleri, "Müslümanlara karşı zaten başlamış olan savaşın parçası." şeklinde değerlendirdi. Avrupa'daki seçimlerin bu tür söylemleri ateşlediğini belirten Atay, "Gidişat zaten iyi değil. Hollanda vatandaşısınız diyorlar ama bunu hissettirmiyorlar." dedi.

Seçimde Türk kökenli Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisine oy vereceğini ifade eden Akay, "Bizi temsil edecek başka bir parti göremiyorum. Daha önce hep diğer partilere oy verdik ama hiçbiri sözünü yerine getirmedi." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Irkçılık zaten hep vardı"

Pakistan kökenli Sebas Khan da, ırkçı söylemlerin yeni olmadığını belirterek, "Ben burada doğdum büyüdüm. Irkçılık zaten hep vardı ama bunu her zaman belli etmiyorlar. Sakalımı bıraktıktan sonra bunu yaşadım." diye konuştu.

Seçimlerde içerikten çok partiye ilgiyi artırmak için çaba gösterildiğini belirten Khan, "Bir parti lideri olarak, 'İslam, bomba ve terörist' desem daha çok ilgi görür. Ama eğitim çalışmalarımız şu, veya şöyle tasarruf yapacağız denince az ilgi görüyor. Tüm bunlar, daha çok popülizm ve şov için yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Sol partilerin tavırlarını değiştirmesi lazım"

Hollandalı Robert Donkers, son açıklamaların devlet yönetmekle değil oy kazanmakla ilgisi bulunduğunu ifade ederek, "Bu şekilde siyaset yanlış yöne doğru gidiyor. Irkçı söylemlere baktığımız zaman PVV büyüdükçe diğer partiler de onun söylediklerini söylüyor. Çünkü onlar daha büyük parti olmak istiyorlar. Sol partilerin tavırlarını değiştirip daha çok ülkenin sorunları ile uğraşması lazım. Bunu yaptıkları zaman PVV gibi bir parti küçülecektir." dedi.

Gelinen durum karşısında endişeli olduğunu belirten Donkers, "Çünkü sol ve merkez partiler bunu yapmazsa sağ partiler giderek yükselecektir." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İsmini vermeyen 75 yaşındaki emekli bir Hollandalı seçmen, "Siyasetin aşırı sağa doğru giderek radikalleşmesine karşıyım. Birbirimize daha çok hoşgörülü davranarak sorunları beraber çözmeliyiz. Siyasetteki sağı artık merkeze çekip birlikte sorunları çözmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Hollanda'da yarın yapılacak genel seçime 14 parti katılıyor. Başbakan Rutte'nin liderliğindeki Liberal Partisi (VVD) en avantajlı olarak öne çıksa da hiçbir partinin tek başına iktidar şansı bulunmuyor. Anketlerde Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ikinci sırayı alıyor.