Siyaset Rutte konsolos için özür diledi

Rutte konsolos için özür diledi

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hollanda Başbakanı Rutte ile ‘kriz gecesi’ yaptığı telefon görüşmesini ilk kez açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, “Bizim maslahatgüzarı ve konsolosu yanlışlıkla gözaltında aldıklarını söylediler. Başbakan bunun için benden telefonda özür diledi” dedi

Rutte konsolos için özür diledi

Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile cumartesi gecesi kriz devam ederken yaptığı telefon görüşmesini ilk kez açıklarken, “Kendisine göre haklı gerekçelerini sıraladı. Can sıkıntısı ile konuştuk o da biz de sesimizi yükselttik” dedi. Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi’nin Türkiye’de olduğunu ve bir süre daha gitmeyeceğini belirten Yıldırım, “Bizim maslahatgüzarı ve konsolosu yanlışlıkla gözaltında aldıklarını söylediler. Başbakan bunun için benden telefonda özür diledi. Yıldırım, dün, Show TV/Habertürk TV ortak yayınında, şu açıklamalarda bulundu:
VİZYONUNU GÖZDEN GEÇİRMELİ: Avrupa ülkeleri ile bugünlerde ilişkiler sıkıntılı,
bu sır değil. Avrupa’da son yıllarda İslam korkusu, ırkçı söylemler ve
milliyetçilik akımları, aşırı sağ siyaset zemin kazanıyor. Avrupa gelecek vizyonunu gözden geçirmeli.
KARŞILIĞI AYNEN VERİLECEK: (Hollanda’dan ne bekliyoruz?) Bakanlarımıza izin verilmemiş olması, diplomaside gelinecek en uç noktadır, ayıptır. Sonra da Aile Bakanımıza bunu yapınca işi kontrolden çıkarmıştır. Fiili durum vardır. Karşılığı aynı yöntemlerle verilecektir. Özür, artı; bu işe sebep olanların ortaya çıkarılması; hesabının sorulması; köpekli saldırılar ve şiddet olaylarının mağdurlarının haklarının iade edilmesi... Diplomatik uçuşları askıya aldık. Elçilerine gelmesin dedik. Amacımız Hollanda ile tamamen ilişkileri kesmek değildir. Bu yönde ısrarları devam ederlerse Türkiye bunun altında kalmaz.
TOP ONLARDA: (Mülteci anlaşması iptal edilir mi?) Top onlarda, düzeltmek için gayreti Avrupa ülkelerinin göstermesi lazım. Herhangi bir hasmane, düşmanca tavrımız yok.
ÖZÜR DİLEDİ: Büyükelçimiz burada bir süre daha gitmeyecek. Bizim maslahatgüzarı ve konsolosu yanlışlıkla gözaltında aldıklarını söylediler. Başbakan bunun için benden telefonda özür diledi. AİHM’e gitmek için iç hukuk yolları tüketilmeli. O yol da başka yollar da çalışacak. Bütün haklarımız, Viyana sözleşmesi, diplomatların dokunulmazlığı, konsolosluğumuzun kendi toprağımız olması ve buna aykırı uygulamalar, hepsi hukuki açıdan incelenecek ve takibi yapılacak. Diğer tarafı da siyasi ilişkiler.
SİZE NE: Venedik komisyonu kararı, tek adam geliyor falan filan bir sürü zırva. CHP ve HDP’nin dediklerini alıp koymuşlar. Komisyon referandum sonucunu etkilemeye çalışıyor. ‘Bu yanlış, vazgeçin’ diyor. Öyle bir şey diyemez hakkı yok. Haddini bilsin, kusura bakmasınlar. Türkiye’nin seçimi size mi kaldı, size ne.
TEZGAHA İHTİYACIMIZ YOK: Fırsata çevirmeye ihtiyacımız yok. Bizim tezgaha böyle senaryoya ihtiyacımız yok. Milletimizin kararında emin, 16 Nisan’da millet değerlendirecek en güzel kararı ülkemiz için verecek.

‘Vizeye de pasaporta da gerek yok’

Başbakan Yıldırım, dün Ukrayna Başbakanı Groysman’ı kabul etti. Yıldırım, ayrıca Irak Su Kaynakları Bakanı Hasan el Cenabi’yle de görüştü. Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen görüşme yarım saat sürdü.

Kararsız yüzde 10
“Kararsızlar var evet ama hepsi bizim karşımızda diye düşünmek doğru değil. 20 ile başladı şimdi 10 civarı altında düşmüş olabilir günden güne azalıyor. Bizim görevimiz anlatmak. Sistem hemen hayata geçmeyecek. 2019’da. Bunun hazırlıkları var zaten. Zamana ihtiyacımız var. Bir sürü kanun değişikliği yapılması lazım.”

Çözüm süreci yok
Yıldırım, “21 Mart Nevruz kutlaması ve yeni çözüm süreci başlayacak mı?” sorusuna “Hayır başlamayacak. Çözüm, terör örgütünün vatandaşlarımızla aramızdan def olup gitmesidir. Nevruz’un bölgesi yok, gün dönümüdür” yanıtını verdi.

DUYGUSAL TARAFIM KÖRELDİ (Eşinize hiç şiir okudunuz mu?) Yok. Duygusal tarafım biraz körelmiş vaziyette. Ne yalan söyleyim onu yaşama fırsatı bulmadım. Genç yaşta çok sorumluluklar aldım.

TORUNLARIM SİNİRLERİMİ ALIYOR “Torunlarıma keşke daha çok vakit ayırsam. Onlar benim bütün sinirlerimi alıyor. Zaman zaman stres doruğa ulaşıyor, ama torunum gelip saçımı başımı yolup benimle uğraştığı zaman rahatlıyorum. Şu anda içinde bulunduğumuz görev gereği denetimli serbestliğe tabii mahkumlar gibiyiz. Bu da çok hoşuma gitmiyor ama güvenlik diyorlar...”

Ukrayna’ya kimlikle seyahat başlıyor

Başbakan Binali Yıldırım, dün Ukrayna Başbakanı Volodimir Groysman’ı Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki Başbakan ortak basın açıklaması yaptı. Yıldırım, şunları söyledi:
KİMLİK İLE SEYAHAT: Ekonomi ticaret ve turizm olmak üzere Türkiye-Ukrayna ilişkilerindeki gelişmeleri sorunları fırsatları ele aldık. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartı ile seyahatine fırsat veren bir anlamda vize muafiyeti denecek anlaşmayı da sonuçlandırdık. Ukrayna-Türkiye arasında turizm ve ekonomik faaliyetler karşılıklı yatırım faaliyetleri daha hızlı şekilde gelişecek. Hedeflenen 20 milyar dolarlık ticaret hacmi için ciddi
başlangıç olacaktır...
YAKIN ÇALIŞMA SÜRECEK: Türkiye, Ukrayna’nın egemenliğini Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini önemsiyor desteklemeye de devam ediyor. Kırım Tatarları, Ukrayna ile Türkiye arasında özel bir dostluk köprüsü oluşturmaktadır. Dolayısıyla Kırım’ın ilhakı ile beraber ortaya çıkan Kırım tatarlarının sorunlarının giderilmesi, iskan meselelerinin halledilmesi için Ukrayna ile yakın çalışmaya devam edeceğiz. Groysman da şunları söyledi:
YÜZDE 15 ARTAR: İşbirliğimizin farklı alanlarda devam ettiğini söylemek istiyorum. Vatandaşların kimlik belgeleri ile seyahat edebilmeleri önemli bir adımdır. 1 milyon Ukrayna vatandaşı Türkiye’yi ziyaret ediyor. Yüzde 15 artış olabilir. Türk tarafından da gelişin artacağını düşünüyorum.
ALT YAPIMIZ VAR: 20 milyar dolarlık iddialı hedefimize sistematik çalışırsak gerçekleşmesinden uzak değil. Uzay teknolojisinden havacılık sektörüne her türlü alanda işbirliğine inanıyoruz. Savunma sanayi konusunda da önemli bir potansiyel var. Uçak üretimi konusunda çabalarımızı bir araya getirebilirsek uçak üretimi konusunda alt yapımız var, güçlerimizi birleştirebilirsek ortaklaşa uçak üretimi konusunda işbirliği yapabiliriz. Bu da son derece rekabeti bir proje olabilir. Küresel anlamda havacılık sektöründe talep görecektir.