Gündem Saatte 200 kilometrelik yıkım!

Saatte 200 kilometrelik yıkım!

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ebeveynleri sigara kullanan çocuklar pasif maruziyet riski altında.

Saatte 200 kilometrelik yıkım

Sigara dumanının kanser yapan 60 madde içerdiğine dikkat çeken Memorial Şişli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İsmail Yıldız, “Pasif içiciler sigara kullanmasalar bile, içen kişiler kadar bu zararlı maddelerden etkilenirler. Çocuklar da genellikle pasif olarak sigaranın zararlarına maruz kalmaktadır. Erişkin bireyler evin hiçbir bölümünde ya da yakınlarında sigara içmemeli, içilmesine izin vermemelidir.

Haberin Devamı

Arabada cam açık olsa bile sigara kullanılmamalı. Kreşlerde, bakım evlerinde, anaokullarında, okullarda ve çocukların zaman geçirdiği yerlerde sigara içilmediğinden emin olunmalı” uyarısında bulundu.
Yıldız’ın verdiği bilgiye göre gebelerin sigara kullanımı bebek için büyük tehdit; “Sigaranın içinde bulunan birçok madde büyüme ve gelişme döneminde olan fetüsü olumsuz yönde etkiler. Sigara kullanan bir anne adayında nikotin yaklaşık yüzde 90 oranında fetüse geçer. Nikotin plasental damarlarda büzülmeye yol açarak bebeğe giden yaşamsal maddelerin azalmasına yani uteroplasental yetersizliğe neden olur. Karbonmonoksit ise plasentayı geçerek fetüsün oksijen miktarının düşmesine yol açar.”

Saniyeler içinde

Haberin Devamı

Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur da, sigara dumanının yarattığı yıkımı şöyle anlattı: “Saatte 200-250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla dumanının ağız içine çarpmasıyla ağız, dil, yemek borusu, solunum yolları, akciğerler ve mideye ulaşır. Dumanının içinde bulunan zararlı maddeler saniyeler içinde kan damarları, kalp, beyin, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşarak zarar vermeye başlar.”

8 saatte değiş

Doç. Dr. Okur’un verdiği sigarayı bırakınca iyileşme takvimi şöyle:
-İlk 8 saatte: Nefesteki koku, kandaki oksijen düzeyi düzeliyor.
-2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu artmaya başlıyor.
-2-12 hafta sonunda: Öksürük balgam şikayeti azalıyor.
-1 yıl sonra: Kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor.
-5 yıl sonra: KOAH riski yarı yarıya azalıyor ve felç riski azalmış oluyor.
-10 yıl sonra: Dudak, trakea, özefagus kanseri riski 10. yılın sonunda yarı yarıya azalmış oluyor.
-15 yıl sonra: 15 yılın sonunda kalp damar hastalık riski hiç içmemiş kişiyle eşit hale geliyor.
-15-20 yıl sonra: Akciğer kanseri riski 15-20 yıl sonra yüzde 50-90 oranında azalıyor.

Yazarlar