Gündem Sabıka Kaydı Belgesi Sorgulama ve GBT- Yargıtay Dosya Sorgulamaları

Sabıka Kaydı Belgesi Sorgulama ve GBT- Yargıtay Dosya Sorgulamaları

07.04.2015 - 14:54 | Son Güncellenme:

Sabıka kaydı ve GBT sorgulama işlemi online olarak kolayca yapılabilmektedir. GBT sorgulama işlemi nasıl yapılır ve GBT sorgulama hakkında tüm merak ettikleriniz bu haberde!

Sabıka Kaydı Belgesi Sorgulama ve GBT- Yargıtay Dosya Sorgulamaları

Günümüz modern teknolojisinin sunduğu imkanlar ile birlikte artık yaşamın her alanında olduğu gibi kamu hizmetlerinde de internet ve modern teknoloji avantajlarından en yoğun şekilde yararlanılıyor. Türkiye’de gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan devlet kurumlarının başında da Adalet Bakanlığı geliyor. Özellikle de son dönemlerde gerçekleştirdiği internet kökenli proje ve çalışmaları ile Adalet Bakanlığı vatandaşlara çok daha pratik ve hızlı şekilde işlem gerçekleştirebilme imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Dijital dünyanın sunduğu hızlı ve pratik işlem fırsatlarından Adalet Bakanlığı ile yapılacak işlemlerde de yararlanabilme fırsatına bakanlığın sunmakta olduğu online hizmetler aracılığı ile erişim sağlayabilmek mümkün hale geliyor. Özellikle de günümüzde yapılan en basit bir iş başvurusunda dahi kişiden talep edilen en başlıca belgelerin başında gelen sabıka kaydı belgesi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına vatandaşlar tarafından oldukça yoğun bir şekilde talepte bulunuluyor. Günümüz modern Türkiye’sinde sadece bir gün içerisinde Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumların yapılan sabıka kaydı sorgulama başvuru sayısı 45 bin gibi olağanüstü bir rakamı geçiyor. Bu durumda Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarında işleyişin yavaşlamasına neden olacak büyük bir yoğunluğun ortaya çıkmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Bu durumun vatandaşların sabıka kaydı belgesi alımlarında gecikmelere yol açmasından ve kurum içi işleyişin fazla iş yükünden dolayı ağırlaşması gibi sebeplere bağlı olarak Adalet Bakanlığı tarafından online sabıka kaydı sorgulama dönemi başladı. Adalet Bakanlığı’nın dijital ortamda hizmete açmış olduğu bu popüler kamu hizmeti online sabıka kaydı sorgulama uygulamasına ise e-Devlet sitemi aracılığı ile erişim sağlanabiliyor. Dijital ortamda bulunan devlet kurumları ve bu kurumlara bağlı online kamu hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplayabilmek amacı ile Başbakanlık tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yaptırılan e-Devlet sistemindeki diğer tüm işlemlerde olduğu gibi sabıka kaydı sorgulama uygulamasında da sisteme giriş yapılması gerekiyor.

E-Devlet sistemine ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak giriş yapılması gerekiyor. E-Devlet ana sayfada bulunan e-hizmetler kategorisinde de Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranına erişim sağlayarak ekranda bulunan uyarıları dikkatlice okumak ve onaylamak gerekiyor. Daha sonra ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bilgilerini girmek gerekiyor. Böylelikle internetten sabıka kaydı belgesi alımlarınızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sabıka kaydı belgesi ile vatandaşların sürekli olarak karışmakta oldukları Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi ise İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. GBT sorgulama işlemleri yasal olarak Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılabilmektedir. Ayrıca alınan tüm bilgiler yasal bir geçerlilik taşıyor. Yargıtay’a giden dosyanızın güncel akıbetini artık dijital platformda bulunan Yargıtay internet sayfasında yer alan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama yaparak, dosyanız hakkında internet kolaylığında bilgi alabilirsiniz. Dijital platformda yapacağınız bu Yargıtay online Yargıtay dosya sorgulama işlemi ile dosyanızın güncel durumuna ilişkin ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.