Gündem Sabıka Kaydı Belgesini İnternetten Alabilir, Online GBT-Yargıtay Dosya Sorgulama Yapabilirsiniz

Sabıka Kaydı Belgesini İnternetten Alabilir, Online GBT-Yargıtay Dosya Sorgulama Yapabilirsiniz

10.04.2015 - 16:07 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin online olarak yapılması büyük kolaylık sağlamıştır. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve tüm detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Sabıka Kaydı Belgesini İnternetten Alabilir,  Online GBT-Yargıtay Dosya Sorgulama Yapabilirsiniz

Türkiye’de resmi işlemlerde en çok gerekli olan belgelerin başında kesinlikle sabıka kaydı belgesi geliyor. Özellikle de vatandaşların adli sicil bilgilerinin yer almakta olduğu bu belge sabıka açısından işlemlerde herhangi bir sorunun oluşup oluşmayacağının tespiti yapılıyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan resmi çalışmalar kapsamında en basit bir iş başvurusunda dahi sabıka kaydı belgesine gereksinim duyulabiliyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Bu neden ile de vatandaşlar sürekli olarak devlet kurumları veya özel kuruluşlar ile yapacakları en basit işlemlerde dahi sabıka kaydı belgesine gereksinim duyduklarından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına son derece yoğun bir şekilde talepte bulunuyor. Bu durum Adalet Bakanlığı’na bağlı olan ilgili kurumlarda aşırı bir yoğunluğa neden oluyor ki sadece bir gün içerisinde tüm Türkiye’de Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına vatandaşlar tarafından 45 binden fazla sabıka kaydı sorgulama başvurusunda bulunuluyor.

Gelişen internet teknolojisi Adalet Bakanlığı tarafından bu soruna yönelik olarak aktif bir şekilde kullanılıyor. Böylelikle vatandaşlar artık Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına gitmek zorunda kalmadan sanal ortam üzerinden sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgelerini alabiliyor. Bu sorgulama işlemi ile sanal ortamdan alınan sabıka kaydı belgesinin yasal geçerliliği bulunduğundan her türlü resmi kurumlar ile yapılan işlemlerde kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Sanal ortamda sabıka kaydı belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alabilmek mümkündür. 2008 yılında Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından sanal ortam üzerinde bulunan tüm devlet kurumu online hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getirebilmek amacı ile geliştirilen e-Devlet sistemi üzerinde bulunan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından sabıka kaydı belgesi alınabiliyor. Ancak sabıka kaydı sorgulama işlemi için, diğer e-Devlet üzerindeki online işlemler için olduğu gibi ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapılması gerekiyor.

E-Devlet sisteminin ana sayfasında bulunan e-hizmetler kategorisindeki Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranında verilen uyarıların dikkatlice okunması ve onay verildikten sonra ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘ belgenin neden verileceği’ bilgilerini girerek sabıka kaydı sorgulama yapılabiliyor. Sabıka kaydı belgesi ile en çok karıştırılan Genel Bilgi Tarama birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor. GBT sorgulama işlemleri Jandarma, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet Teşkilatı ve Sahil Güvenlik tarafından ortaklaşa kullanılıyor ve yapılan tüm sorgulamalarda alınan sonuçlar anayasadan alınan hak ile toplandığından yasal geçerlilik taşıyor.

Haberin Devamı

Yargıtay dosya sorgulama hizmetidir. Yargıtay internet sayfası üzerinden erişim sağlayabildiğiniz Yargıtay dosya ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri ile Yargıtay’da bulunan dosyanız hakkında güncel bilgilerin ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemi ile Yargıtay dosya bilginize ulaşabilirsiniz.