Gündem Sabıka Kaydı Sorgulama GBT İşlemleri

Sabıka Kaydı Sorgulama GBT İşlemleri

16.03.2015 - 09:45 | Son Güncellenme:

Sabıka kaydı sorgulamanızı sizler için hazırladığımız haberimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Sabıka Kaydı Sorgulama GBT İşlemleri

Hayatın pek çok alanında sıklıkla ihtiyaç duyulan en önemli belgelerin başında gelen sabıka kaydı, pek çok farklı alanda oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Özellikle de son yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sigortasız işçi çalıştırma durumuna yönelik uygulanan ağır yaptırımlar dolayısı ile sigortalı girişi yapılıyor. Bu girişlerde de kesinlikle sabıka kaydı belgesi gereklilik arz edebiliyor. Bu neden ile de sabıka kaydı sorgulama işlemlerinde son derece yoğun bir talep bulunuyor. Bu gibi pek çok alanda istenen bir evrak olması nedeni ile yoğun talebin bulunduğu sabık kaydı belgesi ile kişinin sabıka bilgisinin tüm ayrıntılarına detaylı şekilde ulaşılabiliyor olması nedeni ile talep ediliyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

Günümüz Türkiye’sinde pek çok alanda gereklilik arz edebilen sabıka kaydı belgesinin alımı için tüm Türkiye genelinde bir gün içerisinde ilgili kurumlara yaklaşık olarak 45 bin sabıka kaydı başvuru talebi gerçekleştiriliyor. Bu denli yüksek bir rakamın bir gün içerisinde yakalanıyor olması ilgi kurumlarda sabıka kaydı sorgulama işlemlerinin daha ağır şekilde yapılmasına ve hatta kurumlardaki işlerliğin durma noktasına gelmesine yol açabiliyor. Bunun önüne geçilebilmesi amacı ile gelişen internet teknolojisinden yararlanan Adalet Bakanlığı dijital ortamda online sabıka kaydı sorgulama hizmetine başladı. 2008 yılında hizmete açılan ve dijital ortamdaki tüm devlet hizmetleri tek bir portal içerisinde toplayan e-Devlet sistemi üzerinden sabıka kaydı sorgulama işlemini de yapabiliyorsunuz. E-Devlet sistemi üzerinde bulunan Adalet Bakanlığı’ nın Adli Sicil Kaydı Sorgulama ekranından sabıka kaydı belgenizi alabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

E-Devlet sisteminde bulunan bu Adalet Bakanlığı hizmetinde sabıka kaydı sorgulama için en az ‘e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Sorgulama ekranında bulunan koşulları dikkatlice okumanız bu aşamada son derece büyük bir önem arz ediyor. Dikkatlice tüm koşulları okuduktan sonra sorgulama işlemi için onay vermeniz gerekiyor. Onay işleminden sonra sabıka kaydı sorgulama işlemlerinde ‘belgenin neden verileceği’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘kurum türü’ bilgilerini girerek, sorgulamayı tamamlayabiliyorsunuz. Yaptığınız sorgulama ile alacağınız sabıka kaydı belgesi resmi işlemlerde kullanılabilecek yasal statüye sahip olması ile sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabiliyorsunuz.

Adli Sicil Kaydı belgesi ile karıştırılmakta olan Genel Bilgi Toplama Merkezi (GBT) birimi Türkiye’de yaygın olarak bilinen ancak hakkında pek çok hatalı teoriler ve eksik bilgiler bulunuyor. Her vatandaşın suçlu olsun ya da olmasın GBT birimi içerisinde kaydı bulunuyor. Bu durumda vatandaşların eksik ve hatalı bilgilerinden kaynaklı olarak pek çok farkı teoriler ortaya çıkartılmasına yol açıyor. Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından kullanılan birimde kolluk güçleri tarafından her durumda GBT sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. GBT sorgulama işlemi ile alınan tüm bilgiler, birimin anayasadan aldığı hakla bilgi topluyor olması sayesinde tamamen yasal bir düzeye sahiptir.