Gündem Sabıka Kaydı Sorgulama İle GBT Durumu Öğrenme Ve Yargıtay Dosya İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Sabıka Kaydı Sorgulama İle GBT Durumu Öğrenme Ve Yargıtay Dosya İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

23.04.2015 - 10:57 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin online olarak yapılması büyük kolaylıklar sağlamıştır. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve sabıka kaydı sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Sabıka Kaydı Sorgulama İle GBT Durumu Öğrenme Ve Yargıtay Dosya İşlemleri Nasıl Yapılıyor

Sabıka kaydı belgesi son zamanlarda bazı başvuru işlemlerinde istenmektedir. İş başvuruların çoğunda bu belge istendiği gibi öğrenci iseniz burs başvurularında ve yurt başvurularında da sabıka kaydı belgesi istenmektedir. Bu belgede yaşantınız boyunca işlediğiniz adli suçlar görünmektedir. Yani bu belge vatandaşların suç durumunu bildiren bir belgedir. Kurumlar bu belgeyi isteyerek vatandaşların suç durumlarını kolaylıkla öğrenebilir ve işe alma durumunu kontrol edebilir. Sabıka kaydı belgesine bulunduğunuz il veya ilçenin adliye kurumuna giderek ulaşabilirsiniz. Son zamanlarda bu belgeye olan yoğunluk sebebi ile sabıka kaydı belgesi almak için sıra ve kuyruk beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Adalet Bakanlığı bu son zamanlardaki yoğunluğun farkında varıp bu işlemi kolaylaştırmak için internet üzerinden online olarak sabıka kaydı sorgulama işlemini yapmıştır. Vatandaşlar artık bu belgeye internet üzerinden kolaylıkla ulaşabilir ve işlemlerini gerçekleştirebilir. Adalet Bakanlığının internet uygulaması E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için Adalet Bakanlığının internet uygulamasından yapacağımız işlemlerin hepsini E-Devlet sisteminden gerçekleştireceğiz. Adalet Bakanlığı gibi bir çok bakanlık da E-Devlet sistemine kayıtlı olduğu için bütün işlemlerinizi E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfanın sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. E-Devlet vatandaş giriş ekranına ulaştığınız zaman 4 farklı giriş yolu ile karşılaşacaksınız. Bu giriş yollarından herhangi birisini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay ve basit olduğu için E-Devlet şifresi ile olan giriş yolunu seçmektedir. Bu giriş yoluna T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra ve sisteme girişinizi gerçekleştirdikten sonra ana sayfada bulunan E-Hizmetler bölümünden Adalet Bakanlığını bulmanız gerekmektedir. Adalet Bakanlığının alt seçeneklerinde bulunan Adli sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri seçeneği altından adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yargıtay dosya sorgulama işlemini de E-Devlet sisteminden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümünden Yargıtay kurumunu bulmanız gerekmektedir. Kolay bir şekilde Yargıtay kurumunu bulabilmek için sol tarafta bulunan harflerden y harfini seçmelisiniz. Yargıtay kurumunu bulduktan sonra alt seçeneklerinden dava dosya sorgulama seçeneğini seçerek Yargıtay dosya sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden Yargıtay dosya sorgulama işlemini ayrıca Yargıtay kurumunun internet sitesinden de gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun internet sitesinden Yargıtay dosya ekranı bölümüne giriş yaptıktan sonra il adı, mahkeme türü, mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarası bilgileri girildikten sonra Yargıtay dosya sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.