SAÇ EKİMİNE FARKLI VE CİDDİ BİR BAKIŞ

Bence günümüzde saç ekimindeki en önemli soru, ”saç ekimi kime yaptırılmalı ?” sorusu.

Pek çok merkez ve hemen tüm hastanelerde yapılan bir operasyon; turizm bürolarında, kuaför salonlarında, güzellik merkezlerinde, “merdiven altı “ tabiriyle 2-3 aylık eğitimsiz hemşireler tarafından saç ekimi yapılıyorsa, bu halk sağlığını ilgilendiren çok ciddi bir konu. Saç ekimi, estetik bir operasyon ve saç cerrahisi konusunda eğitim almış, plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmalı. Konuşmaya gittiğiniz merkez ya da hastanede, muhatabınızın bu konuda eğitim almış bir cerrah olması ve sizin operasyonunuza bizzat katılması çok önemli.

Haberin Devamı

Günümüzde ülkemiz sınırları içinde tecrübeli ellerde yapılan saç ekimleri, tüm dünya tarafından takdir topluyor ve beğeniliyor .Bu yüzden saç ekimi, göz ve diş hastalıklarıyla birlikte sağlık turizminin lokomotif sektörü haline geldi. Biz de Türkiye’de genellikle, 2002 yılında ilk olarak tanımlanan ve ülkemize 2005 de tanıtılan FUE tekniği dediğimiz , saç köklerinin kesi yapılmadan, adeta pösteki kılı sayarcasına tohumların tek tek toplandığı bir yöntemle saç ekimi yapıyoruz.Böylece hastalarımızda operasyon sonrası acı, ağrı hiç olmuyor; şişlik ve operasyon izi “hiç“ denebilecek kadar az oluyor.

Operasyon öncesinde hastanın plastik cerrahla görüşme yapması, operasyon hakkında istemlerini açıklıkla bildirmesi ve cerrahın da tecrübesi ile hastasına nasıl bir saç ekimi sonucu vaad edeceğini, hasta örnekleriyle göstermesi çok önemli. Tüm plastik cerrahi operasyonlarında olduğu gibi fotoğraf çekimi ve operasyon planlaması son derece kritik. Operasyon lokal anestezi altında, hastalarımızın arada dinlendiği, yemek yediği , televizyon seyrettiği ve telefon konuşmalarını yaptığı rahat ve hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmekte. Ortalama operasyon süresi, saç ekimi yapılacak alana bağlı olarak değişir. Fakat ortalama 3-7 saat arası sürebiliyor. Operasyon hemen öncesinde saç kökü verici alanı uyuşturmak için yapılacak olan iğneler son derece ince olup, olası acıyı daha da azaltmak için bir soğutma işlemi sonrasında uygulanabilir. Operasyon öncesi yaklaşık 10 dakika süren bu anestezi sırasında, kişiden kişiye değişen ağrı duyma seviyeleri olmakla birlikte, genellikle sadece hafif ve geçici bir yanma olabilir.

Haberin Devamı

Operasyonda, ense kısmından alınan saç kökleri , açık olan bölgelere tek tek nakledilmekte. FUE (ağrısız, izsiz, bıçaksız ve kansız teknik dediğimiz, saç köklerinin mikromotor yardımıyla tek tek 0.7-0.8 milimetrelik minik “punch” larla alındığı) yöntem ile saç ekimi uygulandığında her seans saç ekiminde 2500-4300 greft, yani 6000-12000 saç teli alınabiliyor ve bu alımı tek başına baştan sona bizzat plastik cerrah yapmalı.

Operasyon sırasında veya sonrasında ağrı, şişlik ve morarma oluşmaz. Ekim yapılan bölgenin ilk yıkaması kliniklerde, operasyondan 1-2 gün sonra gerçekleştirilir ve hastaya öğretilir. Bu işlemden sonra tekrar yaşadığınız şehrinize/ülkenize dönebilirsiniz. Operasyondan sonra yaklaşık 10-14 günlük bir süre içinde saç ekimi yapılan bölgede, greftlerin etrafında minik kabuklanmalar oluşacak. Bu kabuklanmalar günlük yıkamalarla yavaş yavaş dökülecek ve ekim alanınız temizlenmiş olacak. Yani 10- 15 günlük bir izin dönemi, sizin işinize dönmeniz için gerekli zamanı size sağlayacaktır. Saç ekimi operasyonu sonucunun çok doğal olması ve anlaşılmaması, saç ekilen ve alınan bölgelerde iz kalmaması ve olabildiğince sık bir saç ekimi sonucu alınması çok önemli. Ekilen ve daha sonra çıkacak olan saçlar, mevcut olan saçlarla tam bir uyum dokusu sağlamalı ve doğal görünümden bir kayıp yaşanmamalı. Saç ekimi eğer seyrek alana sıklaştırma şeklinde yapılacaksa, o bölgedeki mevcut saçlar da zarar görmemeli. Saç ekiminde estetik ve doğal sonuçların alınabilmesi için yeterli sayıda greft çıkarılması ve sık çalışılması çok önemli. Saç ekimi, profesyonel yardım ve tecrübeli cerrahi gerektiren bir estetik cerrahi operasyonu ve cerrahından hemşiresine dek, tam güven ve tecrübe şart .

Haberin Devamı

Saç ekimi sonrasında yeni ekilmiş olan saçlarınız , 3-4 hafta sonra şok bir dökülme dönemi (telogen efflivium) yaşadıktan sonra 3. Ay yavaşça çıkmaya başlar . saçarlın kalınlaşarak tam forma girmesi ve normal saç kılı olması 8-12 aylık bir süre alacaktır. Bu süre içinde bazı bakım ürünleri cerrahınız tarafından size tavsiye edilebilir. Artık ömür boyu sizin olacak, asla dökülmeyecek, istediğiniz gibi kestirip her türlü kuaförlük işlemini alabileceğiniz (boyama , kazıtma , düzleştirici vs.) kendi canlı saçlarınıza kavuştuğunuzda, ruhunuzda da bir yenilenme ve fiziksel olarak yüzünüzde 5-20 yaş gençleşme görebileceksiniz.