Saç Oto Klonlama Nedir? Saç Botoksu Nedir? Saç Dolgusu Nedir? İşe Yarar mı?

Haberin Devamı

Sevgili dostlar,

Son zamanlarda bana başvuran hastalarımın önemli bir kısmı da saç klonlama, saç dolgusu ve saç botoksu konusunda bana başvurup “hocam siz de yapıyor musunuz “ diyorlar. Bunu yanıtlamadan önce ilk önce bunların ne olduğuna bir bakalım ..

Saç oto klonlama” diye medyada servis edilen şey aslında daha önce çok ünlü bir saç ekim merkezinin, hastaları SAÇ AŞISI diye kandırdığı tekniğin adının değiştirilerek piyasaya yeni sürümü… Peki nedir bu saç aşış ya da saç oto klonlama safsatası: A cell matrix adı verilen ve yara üzerine dökülerek kullanılan, deri altına yapılması yasak olan bir yara tozunun PRP ile karıştırılarak deri altına enjeksiyonudur. Saç aşısı olarak tanıtılan ürünün gerçek adı A Cell’dir; domuz mesanesi/bağırsağının iç tabakasından hazırlanan ekstrasellüler matriksdir (porcine-derived extracellular matrix). İlaç değil, tıbbi cihaz kategorisindedir. Deri Altına enjekte edilemez ve saç asla çıkarmaz .

Bunu yapan üretici bu ürün saç çıkarır filan da dememiş, böyle bir uygulama için ne Amerika’da ne ülkemizde izin var; ama bu adamlar tv programlarında bu işi yaptıklarını ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Hem de ürünü çıkaran ülke Amerika ve üreticileri ile “adamlar bunu buldular ama saç çıkardığı gibi bir yan etkisi olduğunu biz keşfettik. Yani onların aslında ne yaptıklarından haberleri yok; bunu biz bulduk “ diye dalga geçerek.

A Cell’in Amerika Birleşik Devletleri besin ve ilaç dairesi (FDA) onayı, yara iyileşmesi üzerinedir. Saç çıkarma veya güçlendirme ile ilgili herhangi bir onayı yoktur. ACell’in saçları güçlendirdiğine ilişkin deneysel veya klinik bilimsel çalışma mevcut değildir.

Saç botoksu nedir?
İddiaya göre migren ağrısı için annesine botoks (yani botilinum nörotoksin) uygulaması yapan bir kişi annesinin saçlarında gürleşme görmüş ve yan etki olarak botilinum nörotoksinin saçları kuvvetlendirdiğini keşfetmiş. Bu tamamen bir safsata ve halkı aldatmacadır. Bu uygulamalar yüz kırışıklıklarının azalması için yüz kaslarını belirli bir süre zayıflatır o kadar. Biz de hastalarımıza botilinum nörotoksin uyguluyoruz ama ben şahsen hiçbir hastamda saçlarda bir değişim, saç çıkışı, saç gürleşmesi, dökülmede azalma vs gibi bir iyileşme belirtisi göremedim. Bunu rapor eden bilimsel bir veri de elimizde yok zaten.

Saç dolgusu nedir? Saça dolgu yapılır mı?
İnsan algısını zorlayan ve hiçbir bilimsel açıklaması olmayan bu dahiyane fikir, bazı medikal estetik hekimleri tarafından uygulanmakta. Bu uygulamada, yine yüzdeki bazı kırışıklıkları önlemek ve derin olanları onarmak için kullandığımız ve deri altına enjekte edilen hyaluronik asit maddesi, mezoterapi ajanları ile karıştırılarak saçlı deriye enjeksiyon şeklinde uygulanmakta. Yani saçlı deri içine su tutucu özelliği olan hyaluronik asit verilmekte. Bunu nedeni olarak, deride su tutulumu arttığında, beslenmenin daha iyi hale geleceği, saç köklerinin uyarılacağı ve tekrar kalınlaşacağı açıklaması yapılmakta. Anlaşılamayan şey saçlı deride saç çıkaran tohum olmadıktan, saçlı deriyi besleyen kan damarları artmadıktan sonra sizin deriyi şişirmenizde hiçbir yarar olmayacağı.

Yani ez cümle ben bu tür işe yaramayan işlemleri kesinlikle yapmıyorum ve karşıyım. Anlaşılan o ki saç dökülmesi konusundaki doğrular en az yanlışlar kadar yüksek sesle dile getirilmedikçe bu işlemlerden halkımız daha çok zarar görecek ve soyulup soğana çevrilecek.

Sağlıcakla kalın.