Gündem
03.03.2015 - 16:16 | Son Güncelleme: 09.03.2015-10:57

Sadece Sivaslıların anlayabileceği 20 şey!

İç Anadolu'nun en eski ve önemli kentlerinden biri olan Sivas hakkındaki ilginç ve eğlenceli bilgileri ekşisözlük yazarı "herkesnicklerikapmisulen" derledi. İşte sadece Sivaslıların anlayabileceği 20 şey...

Sitene Ekle
 
Kahvaltıda pide fırınlarında yapılan katmer ve çöreği yeme gibi alışkanlıkları vardır. Bunun yanında özel günlerde de yine fırınlarda özel olarak yapılan kuzu kellesi yeme gibi gelenekleri vardır.


Sivas Köftesi'nin namını her yere yayan "Kirli Ahmet" diye bir usta vardır sanayide. Sivas'a gidip de orada yemek yedirmeyen arkadaşlarınız varsa bilin ki haindir.



Bir de "mis kebap" adında Sivas'ın günlük döner ihtiyacının %99'unu karşılayan bir dönercileri vardır. söylemeden edemeyeceğim. bu dönerci kendisine o kadar güvenir ki ramazanda  30 gün boyunca dükkanını kapatır. Akşam olmadan tüm dönerleri biter.


Yorum cümlelerinin sonuna "hemiiii" diye ilginç bir kelime eklenir.


Ispanak sapından yapılan turşunun adı "pezük"tür 
 
Yerde biriken tozun, pisliğin adı "gübür"dür.
 


 
Babaanneler dedelere "herüfff" diye seslenir. Dedeler hanımlarına "garı niydiyon ki" diye hal hatır sorar.
 
 
 "Çirşef" diye bir hakaret sözcüğü vardır.

 
"K" harfi genel itibari ile "g" ya da Arapça'da kullanılan "gha" olarak kullanılır.
 
 
Merkezde yaşayan insanlar Kızılderili kabileleri gibi yerli-yabancı olarak ikiye ayrılır.  Sivas'ın yerlisiyiz demek ayrı bir gurur kaynağıdır 
 
Normalde kaplıca olarak bilinen sıcak su kaynaklarına Sivas'ta çermik denmektedir. sıcak çermik, soğuk çermik ve balıklı çermik olmak üzere birçok kaplıcaya sahiptir. 
 
Bilmeyenler için söyleyeyim "Sivas Etliekmeği" diye bir olgu vardır. 

 "Çermiğe gidek de çimek azucuhk" cümlesini her yerde duyabilirsiniz
 
Üşümek kelimesi Sivaslıların ağzında buymak olarak nüfuz bulur
 
 
 
Hadise, Cem Yılmaz, Selda Bağcan, Tülin Şahin, irem Sak Bilinen Sivaslı ünlülerdendir.
 
Sivaslı gençler eğer üniversite için şehir dışına gitmişlerse bir daha dönmeleri imkansıza yakındır. Yumurtadan çıkıp kabuklarını beğenmezler çünkü.
 
Sivasın havası sert, insan merttir
 
Madımak diye bir otu vardır. baharda biter. küçük yapraklı, ıspanak yemeği gibi yapılan, hafif ekşimsi bir tadı olan bitkidir. sivaslı anneler içine pastırma katarak bu yemeği şölen havasında yemeyi tercih ederler.

Aradığınız
Evi Hemen
Bulun!
araDetaylı Ara
En Çok Konuşulan Haberler
    ©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
    İlginizi ÇekebilirX