Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

Üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından ek yerleştirme için toplam 209 bin 223 kontenjan ayrıldı. Ek yerleştirmede lisans bölümlerine ayrılan kontenjan 63.335, ön lisans programlarına ayrılan kontenjan 145.888.   Kazandığı halde kaydolmayan aday sayısı 163 bin dolayında.

Derim ki, çok çok özel bir tercihiniz yoksa, işi seneye bırakmayın, ek yerleştirmede bu olayı bitirin. Şunu diyorsanız, ‘ben illa şu üniversiteyi, illa bu bölümü istiyorum’; o zaman diyecek bir lafım yok, ancak bu kadar keskin çizgileriniz yoksa, ek yerleştirmede son noktayı koyun.

Haberin Devamı

Bu yıl kontenjanların dolmasının en büyük nedeni, dershane olayının belirsizliği; adayların çoğu bu belirsizlikten dolayı tercihlerini yaptı ve işi seneye bırakmadı. Dershane (kurs) olayında kargaşa ve belirsizlik devam ediyor. Ben derim ki, son fırsatı değerlendirin!

Ek yerleştirmede merak edilenler... 

Adaylar, 2015-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 17-21 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacak. 

ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre, 2015-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2015-ÖSYS’ye başvuru yapılmış olması gerekiyor.

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değil.

Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor.

Ek yerleştirmeye tercihi yapabilmek için 2015-ÖSYS’ye başvurmak gerekiyor. İlk yerleştirmede bir bölüme giremeyen, tercih yapmayan ve özel yetenekle bir programa yerleşen adaylar ek yerleştirme tercihi yapabilirler.

Lisans programlarını tercih etmek için adayın puanı seçmek istediği programın genel yerleştirmede oluşan puanından yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programlarını tercih ederken taban puanı geçme zorunluluğu yok. 140 puan barajını geçen her aday ön lisans tercihi yapabilir.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş yapılan bölümlere de şayet boş kontenjan varsa tercih edilebilir.

Ek yerleştirme için tercih ücreti 15 lira olacak. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih işlemi yapıldıktan sonra 17-24 Ağustos’ta yatırılmış olması gerekiyor. Bankadan ödeme işlemleri resmi iş günlerinde ve mesai saatlerinde yapılabilecek. Ek yerleştirme tercih ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos saat 23.59’da sona erecek. Süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacak. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacak.

İlk yerleştirmede kazanılmayan bölüm tekrar tercih edildiğinde girme şansı olmaz, çünkü ek yerleştirmede adayın puanının, tercih edeceği bölümün puanından yüksek ya da eşit olması gerekiyor, fakat ön lisans programlarında böyle bir zorunluluk olmadığı için adayın ilk yerleştirmede giremediği bölümü kazanma şansı olabilir.

Haberin Devamı

Ek yerleştirme, normal yerleştirmeye göre çok daha avantajlıdır, çünkü tercih yapacak aday sayısı oldukça düşüktür. Yeni açılan bölümler çok büyük şans yaratır; daha düşük puanla, tahmin edilemeyecek bölümlere girilebilir.