Karabük Safranbolu'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler Tanıtıldı

Safranbolu'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler Tanıtıldı

19.09.2017 - 15:44 | Son Güncellenme:

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler icra edildi

Safranboluda Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler Tanıtıldı

KARABÜK (AA) - Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri, sanatlarını icra etti.

Haberin Devamı

Safranbolu Pazar Yeri'ndeki törene, Karabük Vali Yardımcısı Barbaros Baran, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve esnaf katıldı.

Ürkmezer, törende yaptığı konuşmada, Tarihi Çarşı'da Ahilik Haftası'nı kutlamanın büyük bir şans olduğunu söyledi.

Safranbolu'nun bu haftanın ruhuna en uygun yer olduğunu ifade eden Ürkmezer, "Ahilik gerçekten bir ruh işi. Zaman değişir, kurallar değişir ancak 800 yıllık kültür ve ruh içerisinde esnaf ve sanatkarın önemi hiç bir zaman değişmemiştir. Ahiliğin 6 tane kuralı var. Bu bizim Türk kültürüne de sirayet etmiş olan kuraldır. Bunlar; elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözlerini bağlı tut, beline sahip ol ve diline sahip ol. Türk kültürünün yüz yıllar içerisinde geliştirdiği bu kurallar, bizim bir millet olarak zorlu dönemlerden kurallara bağlı bir şekilde üstesinden gelmemizi sağlamıştır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Törende, elektrik ustası Şahin Yardibi, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Murat Yalçın'a şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.

Ardından yılın ahilerine, Baran ve Ürkmezer tarafından plaketleri verildi.

Törende daha sonra gelişen teknolojiye yenik düşen semerci, yemeni, nalbant, demirci ve diğer bazı mesleklerin kentteki son temsilcilerinin sanatlarını icra etmesi, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.