Gündem Sağanak yağış sele dönüştü!

Sağanak yağış sele dönüştü!

18.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dört bir yanında sağanak yağışları, sel, dolu ve hortuma dönüştü. Manisa’da 4 yaşında bir çocuk taşan çayı izlerken sel sularına kapıldı. Sel yüzlerce dönüm ekili alan ve seralara da büyük zarar verdi.

Sağanak yağış sele dönüştü

urt genelinde dün ve önceki gün sağanak yağışlar sele dönüştü. Manisa’nın Selendi ilçesinde annesi ve ağabeyi ile taşan çayı izleyen Rüzgar Kemal Özdemir, (4) taşkın nedeniyle üzerinde bulundukları toprak zemin çökünce sel sularına kapılarak kayboldu. Selendi’de, önceki gün etkili olan sağanak yağmurla birlikte yüksek kesimlerden gelen sel suları Sanayi Deresi ile Selendi Çayı’nda taşkına neden oldu. Cadde ve sokaklar göle dönerken, onlarca ev ve iş yerini de su bastı. Sanayi Deresi ve Selendi Çayı’nın birleştiği, Devlet Bahçeli Meydanı’nın bulunduğu noktadaki korkulukların olduğu bölümde, sel sularının altını oyması nedeniyle çökme meydana geldi. Bu sırada, korkulukların kenarında annesi Dudu (32) ve ağabeyi Efe (9) ile dereyi izleyen Rüzgar Kemal Özdemir, bir anda bulundukları yerin çökmesiyle sel sularına kapılıp, gözden kayboldu. Annesi ve ağabeyinin çığlıklarına koşan dayısı Zülküf Eryıldırım, hemen suya atlasa da küçük çocuğu bulamadı.

Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), itfaiye, jandarma ve Türk Kızılayı ekipleri tarafından Selendi Çayı’nda arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Çaresiz gözlerle çalışmaları izleyen baba Süleyman ve eşi Dudu Özdemir, gözyaşı döktü.

Amasya’da dolu ve sel

Amasya’da da önceki gece sağanak etkili oldu. Merkeze bağlı Ziyaret beldesindeki Saraycık Mahallesi’de, Keçi Deresi çevresinde sel meydana geldi. Derenin taşması, tarım arazilerinde zarara yol açtı. Bazı evlerin giriş katlarını su basarken, yollarda da çökme meydana geldi. Ziyaret Belediyesi ekipleri, selin ardından hasar oluşan yollarda temizlik ve onarım çalışması yaptı.

Göynücek ve Suluova ilçelerinde etkili olan dolu nedeniyle de arpa, buğday, haşhaş, mısır, soğan tarlaları ile meyve bahçeleri zarar gördü.

Hortum çıktı

Serik ilçesine bağlı Çandır Mahallesi Zayımlar mevkisinde de önceki gün 14.00 sıralarında, hortum oluştu. Seraların bulunduğu alanda meydana gelen hortumda, 5 sera zarar gördü. Seraların plastik örtülerini uçuran hortum, demir profilleri yıktı. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıçiftlik Mahallesi’nde önceki gün saat 06.30 sıralarında başlayan sağanağın ardından sahilden yarım mil açıkta aniden ortaya çıkan hortum heyecan yarattı. Bir tatil köyünde aşçılık yapan Hasan Altıntaş, o anları cep telefonu ile görüntüledi. Hortumun yerden yükselip hızla hareket ettiğini belirten Altıntaş, “Saat 06.30 civarında, kahvaltı servisi için hazırlık yapıyordum. Bu sırada denizde hortum oluştuğunu fark ettim. Hemen cep telefonumu açarak o anları kaydettim. Otelin sahiline doğru gelen hortum nedeniyle heyecanlı anlar yaşadık. Allah’tan hortum karaya ulaşamadan 5 dakika kadar sonra denizde yavaş yavaş yok oldu” dedi.

939 dönüm zarar gördü

Antalya’nın Demre ilçesinde de önceki gün başlayan yağmur kısa sürede yerini ceviz ve yumurta büyüklüğünde doluya, ardından şiddetli rüzgara bıraktı. İlçe merkeziyle Kapaklı, Çevreli, Köşkerler, Beymelek, Gürses ve Yuva mahallelerinde etkili olan dolu ve şiddetli rüzgar ağaçları devirdi, seraların plastik örtülerini yırttı. Demre Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz ve teknik elemanlardan oluşan zarar tespit komisyonu önceki gün gün boyu yaptıkları inceleme sonucu hasar tespit raporunu tamamladı. Buna göre, Kapaklı Mahallesi’nde 259 dönüm, Çevreli Mahallesi’nde 235 dönüm, Köşkerler Mahallesi’nde 160 dönüm, Beymelek Mahallesi’nde 80 dönüm, Gürses Mahallesi’nde 80 dönüm ve sadece dolunun vurduğu Yuva Mahallesi’nde 125 dönüm olmak üzere toplam 939 dönüm kapalı sera alanı zarar gördü.

Oğuz, “Zarar gerçekten büyük. 939 dönüm seradan yaklaşık 150 dönüme yakını sigortalı. Devletimizden yaraların sarılmasını bekliyoruz” dedi.

Sağanak yağış sele dönüştü

Bursa’nın Gemlik ilçesinde etkili olan yağış sırasında beliren şimşekler geceyi aydınlattı.

Sağanak yağış sele dönüştü