Gündem Sağlık çalışanlarına iş güvenliği eğitimi

Sağlık çalışanlarına iş güvenliği eğitimi

01.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 işçinin ölümüne neden olan maden faciasının ardından Sağlık Bakanlığı kendi çalışanlarına yönelik, “iş sağlığı ve güvenliği” eğitimleri başlattı. 81 ilin Çalışan Sağlığı Şube Müdürleri’ne verilen eğitimde Türkiye’de her gün ortalama 3 işçinin hayatını kaybettiği, ancak iş kazalarının yüzde 98’inin, “önlenebilir” olduğu vurgulanarak, güvenli çalışmanın çalışan için bir lütuf değil; insan hakkı olduğu ifade edildi

Sağlık çalışanlarına iş güvenliği eğitimi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Tüketici ve Çalışan Güvenliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Irmak konuya ilişkin olarak Milliyet’e açıklama yaptı. Irmak açıklamasında, “güvenli çalışma” için öncelikle bütün iş yerlerinde risk analizlerinin yapılması, ardından acil eylem planlarının oluşturulması gerektiğini söyleyerek bütün çalışanların, “iş sağlığı ve güvenliği” eğitimi alması gerektiğini vurguladı.

İş güvenliği uzmanı yok
30 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan, “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nın, işyerinin çok tehlikeli, tehlikeli veya az tehlikeli sınıfta olmasına göre aşamalı olarak yürürlüğe gireceğini ifade eden Irmak, “Çok tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerleri için kanun yürürlükte. Kamu kurumları için ise iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2016’ya kadar uzatılmış durumda. 2016’da sadece işçilerimiz değil, bütün memurlarımız da iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına girmiş olacaklar. Her çalışanının bağlı olduğu bir iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olacak” dedi.
Yasaya göre, Türkiye’de halen kamu hastanelerinde, “iş güvenliği uzmanı” çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor. Sadece laboratuvar güvenliği için her hastanenin kendi bünyesinde ya da Sağlık Bakanlığı’nın uhdesinde bazı eğitimler düzenleniyor. Yasaya göre kamu hastanelerine, iş güvenliği ile ilgili fiziki şartları oluşturma zorunluluğu da 1 Temmuz 2016’dan sonra getirilecek. Piyasada 80 bin sertifikalı iş güvenliği uzmanı bulunmasına rağmen, bu çalışanları, “maliyet kalemi” olarak gören kurumlar şimdilik, “iş güvenliği uzmanı” istihdam etmeye yanaşmıyor.

Yazarlar