Dekorasyon Sağlıklı, sessiz ve kullanışlı: Vinil

Sağlıklı, sessiz ve kullanışlı: Vinil

03.02.2011 - 09:46 | Son Güncellenme:

İleri teknoloji ürünü vinil, zemin döşemeleri dekoratif doku seçenekleri ile her mekana uygulanabiliyor.

Sağlıklı, sessiz ve kullanışlı: Vinil

Sentetik yer karolarının ilk kullanım yılı 12-13. Yüzyıllara rastlıyor. Ancak 17. Yüzyıla kadar popülaritesini kaybetse de 18. Yüzyılda yeniden moda olmuş. 1845 yılında bulunan Linoleum ilk defa İsviçre’de üretilmeye başlanmış ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yükselişe geçmiş. Geometrik şekillerde döşenebilen ve tasarıma müsait karoların ses geçirmezliği, kolay temizlenmesi, dayanıklılığı ve uygulama kolaylığının yanı sıra kimyasallar ile çabuk bozulduğundan tercih edilmemiş. Asfalt ve diğer sentetik karolardan sonra 1933 yılında piyasaya giren vinil karolar gelişen teknoloji sayesinde günümüzde yoğun trafik akışı olan yerler de dahil olmak üzere hemen her türlü alanda rahatlıkla kullanılıyor.

Haberin Devamı

Esnek tasarım: Vinil yer karoları günümüzde pek çok farklı renk, doku ve form seçeneği sunuyor. Ayrıca farklı doku ve renkteki karoları kendiniz de keserek mekana göre tasarımlar da yaratabiliyorsunuz. Ayrıca klasik sevenler için ahşap, mermer ve seramik görünümlü olan alternatifler de var.

Dayanıklı ve hijyenik: Özellikle ses tutma özelliğinden dolayı umuma açık alanlarda çok sık tercih edilen vinil zemin döşemesi ahşap, seramik, laminat gibi sert yüzeylerin aksine malzeme olarak oldukça esnek özelliktedir.

Dayanıklılığı defalarca test edilen vinil karoların ayrıca zaman ve sık kullanıma karşı görünümleri eskimiyor. Ayrıca eskiyen bölümlerini değiştirerek kolayca yenileyebiliyorsunuz. Alternatif malzemelerle karşılaştırıldığında vinil karoların kullanım yılı/dayanıklılık bağlamında döşeme maliyetleri oldukça düşük. Bu nedenle ekonomik malzemeler arasında sayılıyor.

Haberin Devamı

Kolay temizlenen yüzeyi sayesinde oldukça hijyenik bir seçenek. Bakteri barındırmama özelliğinden dolayı özellikle sağlık merkezleri, hastaneler ve spor komplekslerinde sıkça tercih edilen vinil, dekoratif seçenekleri ile evlerde de uygulanıyor. Ayrıca yoğun dezenfektan ve zemin temizleyicileri ile sildiğinizde yüzeyi bozulmadan kalıyor. Neme dayanıklılığı aslında alt zemine bağlı olsa da bu sadece düzgün yapışmasını engelliyor. Doğru ve tavsiye edilen yapıştırıcı ve bakım ürünleri ile bu malzemeyi uzun yıllar sağlıkla kullanabilirsiniz.
Isı ve ataşe karşı belli ölçülerde dayanıklı olan vinil kaplamalar direkt ateşle temas ettiğinde zarar görebilir.

Sağlıklı, sessiz ve kullanışlı: Vinil

Döşerken: Pek çok firmadan vinil karo uygulamaları için uzman bir ekip isteyebilir ve yardım alabilirsiniz. Ancak kendiniz döşemek isterseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:
• Döşeyeceğiniz odanın sıcaklığı, zemin kuruyana ve yapışana kadar yani 48 saat boyunca 18 ile 29 derece arasında kalmalı.
• Döşeme malzemeleri, yapıştırıcı ve aksesuarları odaya önceden koyarak aynı sıcaklığa gelmesini sağlamalısınız. Kış aylarında odayı 48 saat önceden ısıtmalısınız.
• Odayı, alerjik reaksiyon olmaması için mutlaka havalandırmalısınız.
• Mümkün olduğunca nemsiz bir mekan sağlamalı y ada nemi almalısınız. Evim, Şubat 2011

Haberin Devamı

Sağlıklı, sessiz ve kullanışlı: Vinil

Yazarlar