Sağlıklı Güzellik İçin Organik Kozmetik Tercih Edin.

Kokusuz, düzgün dokuda olmayan bir kremle; menekşe ve gül kokulu, ambalajı cicili bicili bir krem arasında seçim yapmanız gerekirse hangisini tercih edersiniz? Kozmetik ürünlerine eklenen sentetik kimyasal maddeleri maskelemek için kullanılan o muhteşem çiçek kokuları sizi aldatmasın! Fiyatı ne olursa olsun -eğer sağlığınızı düşünüyorsanız- kanserojen içerikli kozmetik ürünlerinden uzak durmalısınız!

Ne acıdır ki çoğu popüler kozmetik ürünlerinin içerikleri sağlığımıza zarar vermektedir. Alerjik reaksiyonlardan astıma hatta kansere kadar uzanan sağlık sorunlarına sebep olabilmektedirler. Zararlı kimyasalları yaşantımızdan tamamen çıkarmanın neredeyse imkansız olduğu günümüzde lütfen bu tehlike saçan kozmetik ürünlerini sınırlı sürelerde kullanalım, dikkatli olalım.

Haberin Devamı

Hamileyken saç boyası kullanmaktan kaçınırken, oluşacak çatlakları gidermek için kullandığınız kremlerin kendinize ve dolayısıyla doğmamış çocuğunuza zarar vermeyeceğini düşünebilir misiniz? Aylar belki de yıllarca uğraştıktan sonra tedavi edebildiğiniz akne probleminiz güvenli olmayan kozmetik ürünlerini kullanmaya başlamanızla yeniden alevlenebilir. Harcadığınız onca emek, para bir anda uçup gidecek, aynı sıkıntılı dönemi tekrar yaşamak zorunda kalacaksınız.

Neden Organik Ürünler?

Sağlığımıza zararlı ve akne gibi çeşitli cilt sorunlarına neden olabilecek içerikleri hayatımızdan uzaklaştırmanın en iyi yolu organik kozmetik ürünler kullanmaktır. Organik, doğal kavramlarının tanımları çeşitli tartışmalara konu olsa da kabul gören organik tanımı şu şekildedir: Büyüme, yetiştirme ve üretim aşamasında böcek ilacı, ot öldürücüler gibi sentetik kimyasalların kullanılmadığı bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen maddelerdir. Organik tarım bir ekolojik üretim sistemidir. Biyolojik döngüyü ve toprağın biyolojik aktivitesini artırır. Sertifikalı organik ürünler katı kuralları olan uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenir. Bu kurallar tohumdan ekime ve depolamaya kadar tüm aşamaları kapsamaktadır.

Öte yandan, herhangi bir şeyin doğal kaynaktan geliyor olması onun organik olduğu ve sağlığımıza zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Örneğin, bira arpadan yapılmaktadır fakat biz onu organik bir ilaç olarak değerlendirmiyoruz!

Haberin Devamı

Kozmetik Ürünlerini Nasıl Alabilirim?

Doğal olarak nitelendirilen birçok ürünün ne kadar doğal olduğunu bilmemiz çok önemlidir. Bazı ürünlerin üzerinde şu ifadelere rastlıyorum: %100 organik argan yağından yapılmış… ya da %78 doğal/organik içeriklidir. Bu ürünler aslında bize şunu söylüyor: Benim içimdeki argan yağı organiktir. İçeriğimdeki maddelerin sadece %78’i doğal/organiktir. Peki ya gerisi?

Bugün herhangi bir rahatsızlığınızdan dolayı doktora gittiğinizde yazdığı reçetedeki ilaçların size iyi gelip gelmeyeceğini bilemezsiniz. Bunu doktorunuz da tam olarak bilemez. Yıllarca deneyler yapıldıktan sonra piyasaya sürülen ilaçların size iyi gelip gelmeyeceğini bugün tıp da garanti edemiyor! Yani deney süreci hâlâ devam etmiş oluyor. O olmazsa bu olur diye üzerimizde deney yapılıp duruyor! Kozmetik ürünlerinin de kime iyi geleceği kimde alerji, tahrişe yol açacağını bilemeyiz. En güvenilir ve iyi içerikli ürünleri de alsanız bu böyledir. Organik kozmetik ürünlerinde bulunan bitki içerikleri ve esansiyel yağlar alerjiye yol açabilir. Hayal kırıklığına uğramamak ve paranızı boşa harcamamak için mümkünse deneme ürünü isteyin ve alerji, tahrişe yol açmıyorsa gerçek boy ürünü alın.

Haberin Devamı

Kozmetik bir ürün almadan önce araştırın! Tarafsız, doğru yorumlar yapan ve bilgiler verdiğine inandığınız forumlar, bloglar size bu konuda yardımcı olacaktır.

Ürünlerin etiketlerini okuyun! Cildinize ve sağlığınıza zarar verecek içerikleri olan ürünleri satın almayın. Zararlı içerikleri Kozmetik Ürünlerinde Bulunan Tehlikeli Maddeler isimli yazımda detaylı bir şekilde anlatmıştım. Kullandığınız veya almak istediğiniz ürünlerin içeriklerini http://www.ewg.org/skindeep adlı web sitesinde inceleyebilirsiniz.

Doğal koruyucu maddeler içeren ürünleri tercih etmelisiniz! Organik kozmetik ürünlerinde hassas koruyucu maddeler bulunmaktadır. Bunlar ürünün raf ömrünü uzatmakta ve sağlığınıza zarar vermemektedir. Bunlara örnek olarak; greyfurt tohumu ekstratı, potasyum sorbat, sorbik asit, tokoferol (E vitamini), retinol (A vitamini) ve askorbik asit (C vitamini) verilebilir.

Cilt bakım ürünlerini araştırmanın en iyi yolu içerikleri çözmektir. Küçük harflerle yazılan yazıları okumak zordur; ancak -genel bir kural olarak- içerik, en çok kullanılan maddeden en aza doğru listelenir.

İçindekiler Listesi'ni yorumlayabilmeniz ürünlerin şık ve hoş görüntüsüne kapılmadan, doğru ürünü seçebilmeniz konusunda size büyük fayda sağlayacaktır. Güzel ve bakımlı görünmenin yanı sıra sağlığınızı da tehlikeye atmayacaksınız.

Cildinize uyguladığınız herhangi bir ürün yenilebilecek kadar güvenli olmalıdır. Cildinize ne uygularsanız uygulayın bu en sonunda vücudunuza geçecektir. Aynı bir gıdayı tükettiğinizde olduğu gibi.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Elçin Oltulu Şahin

Blog: http://dogalivarken.wordpress.com

Facebook: http://facebook.com/dogalivarken

Instagram: @dogalivarken