Gündem Sağlıklı kilo nasıl alınır?

Sağlıklı kilo nasıl alınır?

18.04.2018 - 15:09 | Son Güncellenme:

Fazla kilolu olmak sağlıksız olduğu kadar aşırı zayıflık da insan sağlığına zararlıdır. Belli bir kilonun altındaysanız ve sağlıklı kilo alarak kendinizi daha dinç hissetmek istiyorsanız sizin için tavsiyelerimiz var.

Sağlıklı kilo nasıl alınır

Öncelikle neden zayıf olduğunuzu tespit etmelisiniz

Kadınlar genellikle zayıf olmanın iyi bir durum olduğunu düşünmektedir. Ancak yağ ve kas belli bir oranın altında olduğunda sağlık açısından problemler yaratacaktır. Eğer günlük aldığınız protein ve karbonhidrat miktarı düşük değil ise kilo alamamanızın sebeplerini öğrenmek adına doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz kan tahlilleriniz sonucunda hangi nedenlerden dolayı kilo alamadığınızı ve ne yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde belirtecektir.

Günlük yaktığınız kalori miktarını öğrenmelisiniz

Sağlıklı bir şekilde kilo alabilmek için yapmanız gereken bir diğer şey de günlük olarak yaktığınız kalori miktarını hesaplamak olmalı. Bunu akıllı telefonlar, akıllı saatler gibi yeni nesil teknolojik aletler aracılığı ile yapabilirsiniz. İndireceğiniz sağlık uygulamalarında günde kaç adım attığınız ve ortalama kaç kalori yaktığınız belirtiliyor. Ancak akıllı cihazlar kalori hesaplama işlemlerini standart bir algoritma ile yaptığından ötürü daha detaylı kalori hesabını doktorunuza başvurarak öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı kilo alabilmek için en önemli şey öğün atlamamaktır

Eğer sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız öğünlerinizi düzene sokmalısınız. Öncelikle günü zinde ve enerjik bitirebilmeniz için kahvaltı öğününe önem vermeyi ihmal etmeyin. Kahvaltıda alacağınız karbonhidratlar gün içerisinde hareket edeceğiniz için önemli bir role sahip. İyi bir kahvaltı hem kilo almanıza hem de zinde yaşamanıza yardımcı olacaktır. Eğer kilo almak istiyorsanız sadece ana öğünler değil ara öğünler de önemlidir. Ara öğünlerde karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmeniz yararınıza olacaktır.

Kilo alma süresince spor yapın

Kilo almak sadece sizin için sadece yağ kütlesini arttırmak anlamına gelmemeli. Hem spor yaparak hem de aldığınız kalori miktarını arttırarak daha sağlıklı kilo almayı sağlayabilirsiniz. Alacağınız kalori miktarını yaktığınızın ortalama 1000 kalori fazlası olarak belirleyebilirsiniz. Spor yaparken daha dinç olmak adına yumurta, süt, balık gibi protein ağırlıklı besinleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sebebi ne olursa olsun doktorunuzun kontrolü dışında bir şey yapmamaya dikkat edin.

Kilo alabilmek için doğru besinlere yönelin

Kilo almak için harcayacağınız kalorinin üstünde tüketim yapmanız tek başına yetmeyecektir. Alacağınız besinlerin kalitesi de kilo alma sürecini etkileyen faktörlerden biridir. Sağlıklı ve kontrollü kilo almak için trans yağ, sağlıksız doymamış yağlar, alkol, sigara gibi ürünlerden mümkün mertebe uzak durmalısınız. Bunların yerine kuruyemiş, zeytinyağı, fıstık ezmesi gibi sağlıklı ve kalori sağlayacak ürünlere yönelmelisiniz.