Gündem Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

22.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye her yıl yarım milyona yakın insan, sağlık için geliyor. Turizmde 2023 hedefleri kapsamında bu sayının 2,5 milyona çıkarılması planlanıyor Dünyada sağlık turizminde ilk üçte yer alan Türkiye, en çok estetik, saç ekimi, tüp bebek, diş, göz tedavisi ve termal sağlık hizmeti için tercih ediliyor

Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

Ülkelerin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sağlık alanında sundukları olanaklar turizmde en büyük çekim merkezi. Ülkeler arasında işbirliklerinin, seyahat özgürlüklerinin artması, sağlıkta yaşanan umut verici gelişmeler ve alternatif tedaviye duyulan ihtiyaçla sağlık turizmi her geçen yıl büyüyor. Dünyada 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşan sağlık turizmi kapsamında temiz hava, güneş, şifalı termal sular, iklim olanaklarından yararlanmak için dünya nüfusunun yüzde 3’ü bulunduğu ülkeden bir başka ülkeye hareket halinde.

Haberin Devamı

Sağlık turizminde Türkiye, Medya Takip Ajansı Interpress’in paylaştığı bilgiye göre dünyada en çok tercih edilen ilk 3 ülke arasında yer alıyor. Termal kaynaklar bakımından dünyada 7, Avrupa’da ise birinci sırada bulunan Türkiye’de farklı boyutlarda 180 adet kaplıca tesisi var. Bu açıdan hem tedavi hem de tatil amacıyla gelen ziyaretçilerin tüm beklentilerine cevap verebilen nadir ülkelerden biri.

2023 hedefleri belirlendi

Sağlık turizmindeki potansiyelini artırmak için atağa geçen Türkiye, 2023 hedeflerini oluşturdu. Bu kapsamda Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş bir araya gelerek “Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolü”nü imzaladı. Buna göre hedefler şöyle:

Haberin Devamı

- Türkiye’de 2016’da kamu, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarında 359 bin uluslararası hastaya sağlık hizmeti verildi. 2017’nin ilk 6 ayında bu sayı 183 bin oldu. İşbirliği kapsamında medikal sağlık turist sayısının yılda 1,5 milyon, termal sağlık turist sayısının 1 milyona çıkarılması hedefleniyor.

- 57 bin olan yatak kapasitesi 100 bine, termal sağlık turizminde ise yatak kapasitesi 500 bine çıkarılacak.

- Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya bölgesinin merkezi olacak.

- Medikal, termal ve ileri yaş tıp turizmi ile ilgili olarak belli merkezler güçlendirilecek.

- Jeotermal potansiyeli bakımından dünyada 7. sırada yer alan Türkiye’nin sağlık turizminde dünyada ilk 2’ye girmesi planlanıyor.

- Ankara, İstanbul, Antalya, Afyon, Denizli gibi merkezlerin yanına yeni merkezler katılacak.

- 23 ülkeye sağlık alanında eğitim, tanıtım ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu hizmetlerin sunulduğu ülke sayısı 35’e çıkarılacak.

- Yurt dışındaki tanıtım fuarlarında ve etkinliklerde dünyaca tanınmış Türk hekimlerinden birer tanıtım yüzü olarak destek alınacak. Uluslararası hastaların hizmet almasını kolaylaştırmak için 7 gün, 24 saat İngilizce, Rusça, Fransızca, Arapça, Almanca, Farsça dillerinde hizmet veren çağrı merkezi oluşturuldu.

Neden Türkiye?

Türkiye, cazip fiyatlarda tedavi seçenekleri, paket programlara ulaşım, konaklama ve turistik gezilerin dahil edilmesi gibi sunduğu avantajlarla sağlık turizminde tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Interpress’in araştırmasına göre Türkiye’de içinde son teknoloji hastanelerin de bulunduğu 2 bin sağlık kurumu varken, bunlardan 54’ü Joint Comissions International onaylı.

Haberin Devamı

En çok hasta, Almanya, Azerbaycan, Irak, Libya, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Hollanda ve İngiltere’den geliyor. Gelen hastalar en çok göz, diş ortopedi, kardiyoloji, onkoloji, plastik cerrahi, beyin cerrahisi, saç ekimi, tüp bebek tedavisi için Türkiye’yi tercih ediyor. Şehirlerde ise İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Muğla, Bursa ve Konya öne çıkıyor.

Termal kaynaklar zengin

Önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye’de 1500’ten fazla kaynaktan temin edilen termal sular debi, sıcaklıkları, çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle üstün nitelik taşıyor. Hastalık durumlarında iyileşme sürecini hızlandırmak, sağlıklı durumlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirerek zinde kalmak için uzmanlar tarafından kaplıca tedavisi öneriliyor. Bu amaçla kaplıcalarda su içi jimnastiği, solunum terapisi, tansiyon düzenleme tedavisi, kulak akupunkturu, tıbbi sauna, kolon hidroterapi, masajlar, orman veya deniz kenarında yürüyüş, ozon tedavisi, ritim terapi gibi günlük kür çeşitleri uygulanıyor.
Termal sağlık turizminde Afyon, Aydın, yılda 3 milyon turist ağırlayan Pamukkale travertenlerinin yer aldığı Denizli, İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, dünyanın en iyi kaplıca suyu olarak tescillenen Haymana’daki tesislerle Ankara, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat başı çekiyor.

Haberin Devamı

Asya ülkeleri pazara hâkim

Sağlık turizminde Hindistan, Güney Kore, Malezya, Singapur, Tayland gibi Asya ülkeleri önemli oranda turist çekiyor. Bu ülkelerin yanı sıra ABD, Küba, Kolombiya, Meksika, Almanya da bu alanda adından söz ettiriyor. Güney ve Orta Amerika ülkeleri, genel olarak Amerikan vatandaşlarına hizmet sunuyor. Malezya ise hastalarının yaklaşık yüzde 75’ini Endonezya ve Filipinler gibi yakın çevreden alıyor.

Haberin Devamı

Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

‘Sıradaki yolculuk Mars’a’

Fatma Yalçın: Türkiye’nin Maldivleri’nden Burdur Salda Gölü’ndeyim. Göldeki magnezyum yüklü beyaz kayaların aynısı Mars’ta da varmış. O zaman sıradaki yolculuk Mars’a.

Sağlıkta hedef 2.5 milyon turist

‘Ağlayan Kaya’

Ümran Ekinci Keflioğlu: Bazen bir şehirde görmek istediğimiz yere giderken, hiç aklımızda olmayan rotalar çizebiliyoruz. Karşımıza nelerin çıkacağını bilmiyor olmanın verdiği heyecanı taşıyoruz. Biz de Denizli, Pamukkale’ye gelmeden uğradık Çal’daki Ağlayan Kaya’ya. İlk başta nasıl bir yer diye tereddüt etsek de bambaşka bir doğa harikasıyla karşılaştık. Dikkatli bakıldığında ağlayan bir kayayı andıran bu şelalenin esprisini o zaman anladık ve soğuk sularına teslim ettik kendimizi. Sizin de yollarınızın beklenmedik güzelliklerle karşılaşması dileğiyle.