Gündem ‘Sağlıkta şiddet’ yasa teklifi Meclis’te

‘Sağlıkta şiddet’ yasa teklifi Meclis’te

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da psikiyatri uzmanı Doktor Fikret Hacıosman’ın bir hastası tarafından öldürülmesi olayının yankıları sürerken, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı “sağlıkta şiddet” yasa teklifi CHP’li 26 milletvekilinin imzasıyla cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

‘Sağlıkta şiddet’ yasa teklifi Meclis’te

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, düzenlemenin TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na sevk edilmesiyle birlikte, CHP grubu olarak, komisyonu toplantıya çağıracaklarını söyledi. Teklifin gerekçesinde sağlık alanında şiddetin önlenmesi, hekimlerin, sağlık çalışanlarının sağlığının ve canlarının korunması, iş verimliliğinin sağlanması, sağlık hakkının güvence altına alınması için TCK’da acil olarak bir suç ve ceza maddesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Baskıya 5 yıl hapis

TCK’nın, “Kamu Sağlığına Karşı Suçlar” bölümüne yeni bir madde eklenmesini öngören teklifte “Sağlık personeline karşı şiddet içeren tavır ve hizmeti kesintiye uğratma” suçu tanımlandı. Sağlık personeline, “sağlık hizmeti nedeniyle yapmaması gereken bir işi yapması veya yapması gereken bir işi yapmaması için emir veren, baskı yapan, nüfuz icra eden veya hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimse” için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor. Bu eylemlerin şiddet içermesi durumunda cezanın yarı oranında artırılması ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararının verilememesi, cezaların adlî para cezasına çevrilmemesi de hükme bağlanıyor.

‘Cezada indirim yapılmasın’

Haberin Devamı

Teklifte, sağlıkta şiddetin ölümle sonuçlanması halinde faile ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmesi ve şiddetten yargılananların cezasında indirim yapılmaması isteniyor. 2 yıla kadar hapis öngören “tehdit” suçunun sağlık personeline karşı işlenmesi halinde de cezanın yarı oranında artırılması hükme bağlanıyor.